Uit een analyse van het ROA en het PBL blijkt dat een tekort aan ingenieurs, architecten en bouw- en natuurkundige technici een flinke kink in de kabel van de klimaatplannen te worden. Vooral de vraag naar master-gediplomeerden in de werktuigbouwkunde, de bouwkunde, de civiele techniek en de architectuur zal toenemen. Dat meldt ScienceGuide.
Eerder waarschuwden Wouter Bijman (Witteveen + Bos) en Suzan Veldhuis (Hogeschool Saxion) al dat de dalende instroom bij ingenieursopleidingen problematisch wordt. Als het kabinet inderdaad gaat investeren in de klimaatdoelen, wordt dat tekort een enorm knelpunt, zeggen het ROA en het PBL.
Klimaatinvesteringen
Voor regio’s zoals Zeeland, Drenthe en Limburg kunnen die knelpunten groter zijn dan het landelijk gemiddelde. De klimaatinvesteringen zullen daar sterker toenemen, terwijl het aanbod van technici en architecten op hbo-niveau in die provincies klein is. Bedrijven in die provincies zullen daarom veel moeite hebben met het aantrekken van nieuw personeel. Nederlanders reizen ook niet graag ver voor hun werk en verhuizen doen ze ook niet graag, dat blijkt uit het rapport.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk