Hogescholen en universiteiten vinden het niet te doen om het rookverbod dat geldt op campussen te handhaven. De boetes die hiervoor staan worden geaccepteerd of de onderwijsinstellingen vechten ze aan. Het ministerie daarentegen vindt dat de instellingen gewoon hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen, aldus het Hoger Onderwijs Persbureau.
De Universiteit Utrecht heeft van de toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al 1800 euro aan boetes gekregen. Dat komt omdat er mensen op de campus van de universiteit stonden te roken. De universiteit gaat wel in beroep tegen deze boetes, aldus de opiniesite van de Universiteit Utrecht (DUB). De onderwijsinstelling vindt dat het verbod niet te handhaven is, omdat het terrein van de campus te groot is. Ook is er veel openbare ruimte, dat maakt controleren nog lastiger. Om het verbod echt goed te kunnen handhaven zou je zo’n honderd mensen extra nodig hebben om bijvoorbeeld te patrouilleren over het terrein.
Meerdere instellingen stoppen met handhaven
De universiteit en hogeschool van Amsterdam zijn dit jaar ook gestopt met het handhaven van het rookverbod. Maar als ze ervoor hadden gekozen om het verbod echt permanent te handhaven, Dan had het de onderwijsinstellingen enkele miljoenen gekost. Dan kan men de conclusie trekken dat de verhouding scheef is. Om toch nog een poging te doen om het roken tegen te gaan zijn er bijzondere verbodsborden geplaatst bij de scholen.
Reactie Toezichthouders
Het is de NVWA die de boetes oplegt bij overtreding. Een woordvoerder van de NVWA geeft toelichting: "Wij controleren of de onderwijsinstellingen aan de regels voldoen, en de wet is nu eenmaal dat je niet mag roken op een campus”. Volgens de woordvoerder gaat het echter wel met enige nuance. Ze geeft toe dat universiteiten en hogescholen een groot terrein hebben en dat het daarom best eens kan voorkomen dat iemand uit het zicht een sigaret opsteekt. Hier kan weinig aan worden gedaan, maar als er letterlijk voor de deur wordt gerookt of als er zelfs docenten meeroken dan wordt er wel opgetreden door ons, geeft ze aan.
Reactie ministerie
Het ministerie is van mening dat het echt wel mogelijk is om het verbod te handhaven. Een woordvoerder van het ministerie geeft aan dat er van de onderwijsinstellingen niet wordt verwacht dat zij 24/7 controleren, maar er wordt wel verwacht dat er voldoende voorlichting wordt gegeven. Ook moet er een goed beleid worden gevoerd, zoals de rokers aanspreken waar dat nodig is. Hij stelt ook dat het onderwijs een plek hoort te zijn voor groei en inspiratie. Roken helpt daar absoluut niet bij.
Roken veroorzaakt jaarlijks nog altijd veel doden. Daarom stelt de woordvoerder van het ministerie dat het rookverbod hoort bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de onderwijsinstellingen. De overheid streeft naar een rookvrije generatie in 2040.
Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema
Roken verpest je "allereerste" levensbehoefte, (longen/zuurstof). 10 minuten onder water, einde verhaal. Je wordt er niet eens lekker Hay, stoned of dronken van. Je stinkt als een asbak en het kost klauwen met geld. Rokende studenten slimme mensen??? Dacht het niet.