Minder internationale studenten naar Nederland, horeca vreest personeelstekort

Internationale studenten melden zich steeds minder vaak aan bij de Universiteit Utrecht (UU). Collegejaar 2024-2025 telt minder aanmeldingen dan het jaar ervoor. In 2023 was er ook al een kleine daling te zien. Dat meldt RTV Utrecht.

Een woordvoerder van de UU weet niet waar de daling vandaan komt. Internationale studenten krijgen wel steeds vaker te horen dat er te weinig woningen in Nederland zijn. “We vertellen ze allemaal dat als ze geen kamer hebben ze zich dan moeten afvragen wel te komen.” Hogeschool Utrecht wijst aanstaande studenten daar ook op.

Woningen internationale studenten

Studentenhuisvester SSH ziet geen daling in de vraag naar woningen voor internationale studenten. Als het aantal buitenlandse studenten daalt, verwachten ze nog geen leegstand.

Aantal aanmeldingen

De UU kan nog niet precies zeggen hoeveel internationale studenten er zich voor het aankomende collegejaar hebben aangemeld. Studenten kunnen zich namelijk nog tot 1 oktober afmelden. Het definitieve aantal internationale studenten kan dus lager zijn dan verwacht. Het aantal aanmeldingen van vorig voorjaar lag sowieso al hoger. “Internationale studenten melden zich vaker af voor een studie. Zij hebben zich vaak bij meerdere opleidingen in Nederland ingeschreven”, zo zegt de woordvoerder.

Bij de Hogeschool Utrecht (HU) is de instroom van internationale studenten bij Engelstalige bacheloropleidingen de laatste jaren stabiel gebleven. De HU heeft acht Engelstalige opleidingen. Om die reden hebben ze dan ook relatief weinig internationale studenten.

Horeca Utrecht 

De horeca in Utrecht is wel bang voor de daling van internationale studenten. Wichert van Rijn, mede-eigenaar van Carmel Market, The Street Food Club en Fico, legt uit dat de horeca de studenten nodig heeft. Ongeveer 20 procent van het personeel van zijn zeven horecazaken in Utrecht bestaat uit internationale studenten. “Nederlandse studenten zijn de laatste jaren wel vaker in de horeca gaan werken.”

'Buitenlandse studenten werken veel meer' 

Buitenlandse studenten werken in de keuken, maar ook in de bediening. “Nederlandse studenten werken vaak veel minder. Internationale studenten hebben hoge kosten en wonen niet bij hun ouders”, legt Van Rijn uit. Internationale studenten ontmoedigen om naar Nederland te komen is volgens Van Rijn dan ook geen goed plan.

“Zo’n 30 procent van onze medewerkers zijn internationale studenten”, zegt Marco Terlou, eigenaar van Grand Café Lebowski. Internationale studenten passen heel goed bij zijn zaak. Hij begon twaalf jaar geleden al met het werven van buitenlandse studenten.

Personeelstekort 

“Als internationale studenten niet meer naar Nederland zouden komen dan hebben we wel een probleem”, aldus Terlou. “Als internationale studenten ontmoedigd worden om hier te studeren dan wordt het voor heel veel zaken lastig om nieuw personeel te vinden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk