Normal_group-of-university-students-in-a-circular-classro-2023-11-27-04-55-37-utc

De European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE) heeft haar bezorgdheid geuit over de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs in Nederland. Volgens EURASHE raken deze bezuinigingen niet alleen de internationalisering en het praktijkgericht onderzoek van het hbo in Nederland, maar verzwakken ze ook het gehele Europese netwerk van hogescholen, zo meldt ScienceGuide.

De EURASHE, die zo’n 500 aangesloten instellingen vertegenwoordigt en de belangen van hogescholen bij Europese beleidsmakers behartigt, telt onder haar Nederlandse leden instellingen zoals Fontys, Saxion, Hotelschool Den Haag en de Hogeschool Utrecht.

Vooral het plan van kabinet Schoof I om het aantal internationale studenten terug te dringen leidt tot zorgen bij EURASHE. De Brusselse koepelorganisatie benadrukt dat veel Nederlandse hogescholen al hun zorgen hebben geuit over de Wet Internationalisering in Balans. Een uniforme aanpak is volgens EURASHE niet de juiste weg vooruit. Bezuinigingen belemmeren niet alleen de ontwikkeling van het hoger onderwijs, maar kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor de onderlinge verbondenheid van de Europese Hogeronderwijsruimte.

Specifieke zorgen en context

Hoewel het reguleren van de instroom van internationale studenten redelijk kan zijn, waarschuwt EURASHE dat beperkingen zonder rekening te houden met de unieke context van elke hbo-instelling contraproductief kunnen zijn. De Vereniging Hogescholen heeft vastgesteld dat internationale studenten in Nederland slechts 8 procent van de totale studentenpopulatie in het hbo vormen – een percentage dat door de jaren heen stabiel is gebleven.

De voorgestelde maatregelen zouden onevenredig grote gevolgen kunnen hebben voor hogescholen door het inperken van hun mogelijkheden om Engelstalige programma’s aan te bieden en zo internationaal talent aan te trekken, aldus EURASHE.

Cruciale rol van hogescholen

In een dinsdag gepubliceerd statement benadrukt EURASHE de cruciale rol die hogescholen spelen in de regionale ontwikkeling. “Deze instellingen zijn van vitaal belang voor het opleiden van goed opgeleide professionals die beantwoorden aan de behoeften van de lokale arbeidsmarkt.” Dit wordt onderstreept door de hoge arbeidsmarktkansen van afgestudeerden, die vaak in de regio blijven waar ze hebben gestudeerd.

Bezuinigingen die het functioneren van deze instellingen ondermijnen, zullen niet alleen de regionale economie beïnvloeden, maar ook de algehele Europese hogeronderwijsruimte verzwakken, die gedijt op samenwerking en wederzijdse ondersteuning tussen lidstaten.

Oproep tot maatwerk en dialoog

EURASHE pleit voor maatwerk dat rekening houdt met de unieke omstandigheden van elke hogeschool. De organisatie dringt er bij de Nederlandse minister Eppo Bruins op aan om de diversiteit binnen de sector te erkennen, in dialoog te gaan met hogescholen, en om maatregelen te nemen die de ontwikkeling van het hbo in Nederland ondersteunen in plaats van deze te belemmeren.

Europese vooruitgang in gevaar

“Bezuinigingen en restrictieve wetgeving dreigen niet alleen de vooruitgang van individuele instellingen te belemmeren, maar ook de bredere doelstellingen van de Europese Hoger Onderwijsruimte in gevaar te brengen,” aldus EURASHE in haar slotverklaring. Deze doelstellingen omvatten het bevorderen van mobiliteit, het stimuleren van innovatie en het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in heel Europa.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer