Op 16 juli vond een belangrijke bijeenkomst plaats tussen het bestuur van de Vereniging Hogescholen en minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Deze eerste officiële kennismaking en overlegmoment had als doel de plannen en zorgen van de hogescholen voor de komende jaren te bespreken. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.
Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, sprak positief over deze eerste ontmoeting. "Het was een prettige kennismaking, en het is duidelijk dat minister Bruins een goede kennis heeft van het hoger beroepsonderwijs. We kijken uit naar een constructieve samenwerking," aldus Limmen.
Belangrijke discussiepunten
Tijdens de bijeenkomst kwamen meerdere belangrijke thema's aan bod:
1. Innovatie en praktijkgericht onderzoek
De hogescholen benadrukten hun rol als belangrijke leveranciers van goed opgeleide professionals voor de arbeidsmarkt en hun bijdrage aan innovatieve oplossingen voor zowel het bedrijfsleven als maatschappelijke vraagstukken door praktijkgericht onderzoek. Limmen pleitte voor het behoud en de structurele financiering van dit essentiële onderzoek, gezien de positieve impact op regionale bedrijven en maatschappelijke organisaties.
2. Internationale studenten
Ook kwam het aandeel van internationale studenten binnen het hbo ter sprake, dat stabiel is op 8%. Hogescholen hebben maatregelen genomen zoals een maximum aantal internationale studenten voor economische studies en de aanpassing van de toets anderstalig aanbod. Limmen en zijn team benadrukten de noodzaak om het hbo te vrijwaren van de geplande bezuinigingen op internationale studenten en verwezen naar een advies van de Raad van State die een uitzondering voor het hbo ondersteunt.
3. Langstudeerboete
Een ander kritiek punt was de voorgestelde langstudeerboete. De Vereniging Hogescholen uitte zorgen over de potentiële demotiverende impact op jongeren uit minder vermogende families, of jongeren die om legitieme redenen meer tijd nodig hebben voor hun studie, zoals mantelzorgers of topsporters. Ze riepen het kabinet op om af te zien van deze maatregel om te voorkomen dat zowel jongeren als werkgevers benadeeld worden.
Vooruitblik
Naast deze specifieke thema's spraken ze ook over de noodzaak om de rol van hogescholen in de regio wettelijk te verankeren en de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van Leven Lang Ontwikkelen te benadrukken. Dit gesprek markeert het begin van wat hopelijk een vruchtbare dialoog en samenwerking zal zijn tussen de hogescholen en de overheid, gericht op het versterken van het hoger onderwijs en het ondersteunen van studenten in hun educatieve en professionele ontwikkeling.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer
Beeld: Vereniging Hogescholen