Normal_class-of-high-school-students-sitting-at-work-benc-2023-11-27-04-58-30-utc

Elf Nederlandse hogescholen hebben een initiatief gelanceerd om de in- en doorstroom van studenten van de Caribische eilanden naar het Nederlandse hoger beroepsonderwijs te verbeteren. Deze studenten ervaren vaak aanzienlijke uitdagingen bij hun overgang naar Nederland, wat hun studieprestaties beïnvloedt. Dit meldt Curacao.nu.

Jaarlijks beginnen ongeveer 1.600 studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk aan een studie in Nederland. Veel van deze studenten maken hun opleiding niet af vanwege diverse problemen, waaronder significante taal- en cultuurverschillen, en de noodzaak voor betere voorbereiding en begeleiding.

Koninkrijksbrede alliantie voor educatie

De vier ministers van Onderwijs binnen het Koninkrijk hebben de Strategic Education Alliance (SEA) opgericht om de studieresultaten van Caribische studenten te verbeteren. Dit programma betrekt onderwijsinstellingen vanuit zowel de Caribische als Nederlandse regio's en omvat alle onderwijsniveaus van mbo/sbo tot en met wo.

Doelstellingen van de samenwerking

De samenwerking, getiteld ‘Samenwerking HBO Studentsucces Caribische studenten’, richt zich niet alleen op ondersteuning en facilitering van studenten maar ook op het verdiepen en formaliseren van de samenwerking tussen hogescholen. Deze samenwerkende hogescholen streven naar een geïntegreerde aanpak die de activiteiten in de Caribische regio en Nederland complementair aan elkaar maakt, wat betreft onderwijs en onderzoek.

Activiteiten en werkgroep

De samenwerking werd officieel bekrachtigd op 5 juli, waarbij bestuurders van de betrokken hogescholen hun handtekening zetten onder het initiatief. Een landelijke werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van deze hogescholen, zet zich in voor de ontwikkeling van betere voorbereidingsprogramma's zoals loopbaanoriëntatie en studiekeuzebegeleiding. Deze groep is ook actief betrokken bij studiebeurzen en verzorgt workshops en voorlichtingen.

Deze inspanningen zijn gericht op het bieden van een robuuste voorbereiding aan Caribische studenten nog voordat zij naar Nederland komen, om zo hun kansen op succes in het Nederlandse onderwijssysteem significant te vergroten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer