Normal_assortment-of-fresh-vegetarian-food-and-homemade-b-2023-11-27-04-53-55-utc

Vanaf 2025 zal Saxion Hogeschool bij al haar evenementen enkel vegetarische en deels veganistische catering aanbieden. Dit besluit is een uitvloeisel van de nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen die zijn opgesteld door Wenda Hans, Regisseur Duurzaamheid bij Saxion. Dit meldt Saxnow.

De nieuwe regelgeving houdt in dat tijdens evenementen zoals de opening van het hogeschooljaar, nieuwjaarsbijeenkomsten en open dagen alleen nog vegetarische snacks zoals bitterballen en kroketten worden geserveerd, waarvan een kwart van het aanbod zelfs veganistisch zal zijn. "Dit is niet zomaar een ambitie", aldus Hans. "We maken hiermee een duidelijk statement over de waarden van Saxion op het gebied van duurzaamheid."

Achtergrond van de Beslissing

Deze stap wordt gezien als een logische voortzetting van de inzet van Saxion om bij te dragen aan het welzijn van mens en dier. Hans benadrukt dat de aanpassing in de catering ook bedoeld is als bewustwordingsmiddel. Ze haalt een voorbeeld aan van Diergaarde Blijdorp, waar men onopgemerkt een vegetarische kroket serveerde die door geen enkele bezoeker werd herkend als zijnde zonder vlees.

Implementatie en reacties

Het beleid wordt geïmplementeerd door de dienst Marketing en Communicatie, die de meeste evenementen van Saxion organiseert. Karin Jansen, directeur van deze afdeling, steunt het nieuwe beleid volledig: "We zien dit als een eenvoudige en effectieve manier om bewustwording te creëren."

Voor de Saxion Intro, georganiseerd door Onderwijs en Student Support, zijn al stappen gezet om overwegend vegetarische opties aan te bieden. Janco Bonnink, directeur van deze afdeling, streeft ernaar deelnemers positief te verrassen met het vernieuwde en smakelijke aanbod.

Uitdagingen en kansen

Hoewel er enige weerstand wordt verwacht, gelooft Hans dat verandering een kans biedt om nieuwe ervaringen op te doen. "Door het gewoon te doen, kunnen we weerstand overwinnen en laten zien dat vegetarische opties net zo bevredigend kunnen zijn," stelt ze.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer