Normal_rienkenverlengdeaanstelling-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Rienk van der Slikke, verbonden aan De Haagse Hogeschool en sinds 2021 ook actief bij Loughborough University in Engeland, heeft zijn aanstelling met drie jaar verlengd dankzij succesvolle internationale samenwerkingen. Deze samenwerkingen faciliteren niet alleen de uitwisseling van kennis maar stimuleren ook innovatie, met name op het gebied van classificatiesystemen in rolstoelsporten. Dit meldt De Haagse Hogeschool.

Loughborough University staat bekend als de top sportuniversiteit wereldwijd, een status die het acht jaar op rij heeft behouden in de QS ranking. Het Peter Harrisson Centre for Disability Sports (PHCDS), een onderdeel van deze universiteit, richt zich specifiek op aangepaste sporten, waarbij het onderzoek doet naar paralympische disciplines.

Brug tussen Nederland en Engeland

De samenwerking tussen het PHCDS en het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van De Haagse Hogeschool is een perfect voorbeeld van hoe complementaire expertise kan leiden tot belangrijke doorbraken. Van der Slikke, die in Nederland promoveerde met onderzoek naar het meten van rolstoelprestaties, vult een belangrijke kennisbehoefte in Engeland aan. De collaboratie omvat gezamenlijk onderzoek, het begeleiden van promovendi en het verzorgen van onderwijs.

Onderzoek naar rolstoelprestaties

Een van de onderzoeken onder leiding van Van der Slikke, uitgevoerd voor de internationale tennisbond (ITF), onderzoekt de correlatie tussen de kracht van armen en romp en de prestaties van rolstoelatleten. Meer dan zestig atleten zijn gemeten tijdens grote toernooien, en de bevindingen zijn gepresenteerd op de ITF classification summit. Deze inzichten zullen bijdragen aan het herzien van de huidige classificaties in de sport. Bovendien begeleidt Van der Slikke een PhD-student bij een onderzoek naar rolstoelbasketbal, gericht op prestatiegegevens van het Britse team.

Toekomstige plannen en onderzoek

De toekomst ziet er veelbelovend uit met meerdere plannen die gericht zijn op zowel de competitieve aspecten van rolstoelsporten als het dagelijks gebruik van rolstoelen. De samenwerking met andere Nederlandse onderzoekers bij Loughborough, die eveneens met gespecialiseerde sensortechnologie werken, versterkt de positie van Van der Slikke als een sleutelfiguur in dit vakgebied.

De inzet van Van der Slikke en zijn collega's belooft aanzienlijke vooruitgang in de wetenschap achter rolstoelsporten en benadrukt het belang van internationale samenwerking in het verder ontwikkelen van inclusieve sportpraktijken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer
Bron: De Haagse Hogeschool|
Beeld: De Haagse Hogeschool