Introductieweken voor studenten geven aandacht aan grensoverschrijdend gedrag

De introductieweken voor nieuwe studenten zijn deze week begonnen in Utrecht, Leiden en Groningen. Het studentenleven ontdekken staat daarbij centraal. Studentenverenigingen proberen zich van hun beste kant te laten zien. Hoe meer nieuwe leden erbij, hoe beter. Dat meldt de NOS.

Studentenverenigingen kwamen de afgelopen tijd nogal slecht in het nieuws vanwege incidenten tijdens ontgroeningen of vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Een speciale ‘Consent Tent’ is op initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid geplaatst bij de introductieweken van Groningen en Tilburg. Studenten mogen een slotje aan de tent hangen. Daarmee vragen ze aandacht voor de nieuwe Wet seksuele misdrijven en voor seksueel gelijkwaardig gedrag.

Bangalijst 

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) kwam vanwege een bangalijst dit jaar ook regelmatig in het nieuws. De universiteit, hogeschool, de studentes op de lijst, hun ouders en de gemeente Utrecht waren boos over de vrouwonvriendelijke lijst.

Veel studentes die op de lijst stonden zijn lid van de UVSV. Dat is de vrouwelijke variant van de USC. Het vrouwencorps sprak zich uit het over zoveelste geval van seksisme. Binnen een aantal studentenverenigingen heerst nog altijd een enorme machocultuur. Sommige dames stopten na publicatie van de bangalijst met hun studie of vertrokken uit Utrecht.

Plan voor cultuurverbetering 

Het USC verbande de makers van de bangalijst en maakten een plan voor een cultuurverbetering. Mensen die geen lid van het corps zijn hielpen de studenten met het opstellen van zo’n plan.

Workshop over seksualiteit en omgang 

Tijdens de kennismakingstijd is het nu de bedoeling dat er een workshop aan mannelijke en vrouwelijke leden wordt aangeboden. Deze cursus gaat over seksualiteit en de omgang met elkaar. Studenten wordt geleerd bewust te worden over hun rol in het spel der liefde. De stichting Gelijkspel geeft de workshop.

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKVV) heeft vertrouwen in het USC. “Oudere leden van het USC krijgen begeleiding van experts om ervoor te zorgen dat zij een voorbeeld zijn voor de jongere en nieuwe leden."

Geen subsidie 

De Universiteit Utrecht heeft vooralsnog de banden met het USC verbroken na de publicatie van de bangalijst. De studentenvereniging ontvangt geen subsidie meer van de universiteit. Een woordvoerder van de universiteit geeft aan dat in het najaar verder naar de plannen van het corps wordt gekeken. Samen met de Hogeschool Utrecht wordt dan gekeken of het USC vanaf 2025 weer subsidie krijgt.

Genoeg inschrijvingen 

Het corps merkt weinig van alle negativiteit tijdens de inschrijvingen. Net zoals eerdere jaren zal er een loting plaatsvinden over welke kandidaat-leden tijdens de kennismakingstijd mogen meedoen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk