Hogescholen begeleiden mediastagiairs beter na misstanden bij NPO

Hogescholen zijn hun mediastagiairs beter gaan begeleiden sinds de publicatie van het NPO-rapport. Daarin stond dat er bij veel publieke omroepen een onveilige werksfeer was ontstaan. De onderwijsinstellingen hebben in beleid daarop aangepast. Docenten krijgen trainingen aangeboden waarin ze de signalen van een onveilige werkplek leren herkennen. Dat meldt NU.nl.

Gerrie Zwartjes, directer van Fontys Journalistiek zegt tegen NU.nl da de medewereld een harde wereld kan zijn. Dat kwam ook naar voren uit het rapport dat de commissie-Van Rijn presenteerde in februari.

Verschillende medewerkers van de publieke omroepen hadden woedeaanvallen, ruzies,
kleinerende opmerkingen, geroddel, seksistische opmerkingen of het knijpen in billen of andere geslachtsdelen meegemaakt. “Stagiairs zijn vaak nog jong en hebben weinig ervaring. Zij moeten zich daar echt staande zien te houden”, zo stelt Zwartjes.

Machtspositie 

Jonge stagebegeleiders hebben geen idee van hun machtspositie richting de studenten. Dat zegt de directeur van Mediastages, Monique Amse. Studenten kunnen via Mediastages allerlei vacatures vinden voor werk in de creatieve sector. Mediastages geeft ook cursussen, trainingen en workshops. Tijdens trainingen aan stagebegeleiders legt Amse uit hoe studenten naar de begeleiders kijken. “Het maakt niet uit of je even oud bent. Zij zijn studenten en jij bent de professional.”

Opleidingen journalistiek 

Drie van de vier Nederlandse hogescholen met een opleiding journalistiek spraken met NU.nl. Dat zijn de Hogeschool Utrecht, Fontys Journalistiek in Tilburg en Hogeschool Windesheim in Zwolle. Studenten van deze 3 hogescholen hebben het afgelopen half jaar bij alle publieke omroepen die in het NPO-rapport staan beschreven stagegelopen.

De hogescholen zijn allemaal geschrokken over de nare berichten uit de mediawereld. “Als school zijn we verantwoordelijk voor onze stagiairs. Studenten moeten weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen”, aldus Zwartjes.

Vertellen over wat studenten meemaken tijdens stage 

Studenten vinden het vaak lastig om te vertellen wat ze tijdens hun stage hebben meegemaakt. Stagebegeleiders zouden daar meer over moeten doorvragen. Studenten worden tijdens de voorbereiding op hun stage ook gewaarschuwd voor mogelijk ongewenst gedrag.

Maatregelen bij Hogeschool Utrecht 

Hogeschool Utrecht heeft verscheidene maatregelen genomen. Een woordvoerder laat weten dat ze opnieuw naar de procedure hebben gekeken en voor de duidelijkheid hebben aangepast. De directeuren van de opleidingen journalistiek en omroepen gaan regelmatig in gesprek over wat ze moeten doen tegen grensoverschrijdend gedrag. Stagecoördinatoren wisselen hun ervaringen uit tijdens verschillende overleggen.

De hogeschool uit Utrecht heeft na de onthullingen van BOOS over The Voice of Holland in 2022 een extern bureau ingehuurd dat stagebegeleiders duidelijk maakt hoe ze ongewenst gedrag kunnen herkennen en wat ze daarmee kunnen doen.

Trainingen van Mediastages 

Niet alleen op mbo-, hbo-scholen en universiteiten worden er door Mediastages trainingen gegeven. Dat doen ze ook bij mediabedrijven zelf. “De training Aansturen van stagiaires bieden wij al jaren aan”, zegt Amse. “De training is compleet vernieuwd sinds het nieuws over The Voice en De Wereld Draait Door naar buiten kwam.” BNNVARA is zelf ook begonnen met het geven van trainingen aan leidinggevenden en presentatoren.

Contact vanuit de school 

“Scholen moeten vooral zicht houden op wat de student meemaakt tijdens een stage. En dat er vanuit de opleiding contact is”, zegt Amse. “Studenten moeten nu vaak bellen of mailen als ze iets duidelijk willen maken. Maar dat is vaak lastiger dan als je met een contactpersoon van school even face-to-face kan sparren. Natuurlijk zijn er ook scholen die dat wel doen, maar er zijn ook studenten die aangeven dat het contact met school tijdens een stage minimaal is.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk