Eerstejaars in Zwolle krijgen het lastig bij zoektocht naar studentenkamer

De introductieweek voor studenten in Zwolle, de Bruisweek, is begonnen. Veel studenten gebruiken de week om op het allerlaatste moment nog op zoek te gaan naar een studentenkamer. Een studentenkamer vinden die ook nog een beetje betaalbaar is, blijkt lastig in Zwolle. Dat meldt RTV Oost.

Femmie uit Lemmer doet er bijna twee uur over om bij haar studie in Zwolle te komen. Dit jaar begint ze aan een opleiding op de PABO. Ze heeft er zin in, maar de reistijd wordt een dingetje. “Ik weet niet hoelang ik dat leuk blijf vinden.” Of ze snel aan een studentenkamer komt? Femmie maakt zich daar vooralsnog niet echt zorgen over.

Lastiger om aan een kamer te komen

Voor eerstejaars zal het een stuk lastiger zijn om aan een kamer te komen, zo stelt Niek Oosterhoff, vice-voorzitter van studentenvereniging ZHTC. Hij weet zelf hoe moeilijk het was om een studentenkamer te vinden. Zwolle en Breda zijn de twee studentensteden waar de prijzen voor een studentenkamer het hardst de lucht in zijn gegaan.

Kamertekort 

Studentenvereniging ZHTC heeft zelf ook last van het kamertekort. Nieuwe studenten die op kamers willen in Zwolle komen bij de studentenvereniging terecht. Ze willen in hun nieuwe woonplaats gaan genieten van het studentenleven. “Dat is vaak moeilijk als je nog bij de ouders woont.”

Tips 

Student hbo Rechten Lisa van der Linde heeft een jaar naar een kamer gezocht. Ze heeft een tip voor eerstejaars die op zoek zijn naar een studentenkamer. “Blijf jezelf tijdens een hospiteeravond. Je wilt je misschien anders voordoen, om beter in het plaatje te passen. Maar daar bereik je niets mee.”

Je inschrijven bij woningcorporatie SSH, actief zoeken in Facebookgroepen en op tijd stoppen met de zoektocht zijn ook nog tips van Van der Linde. Ze werd zelf lid van een studentenvereniging en die hielpen haar uiteindelijk bij haar zoektocht naar een kamer.

Eerstejaars Femmie heeft nog niet helemaal door hoe je aan een leuke en betaalbare studentenkamer komt. “Ik heb mij er nog niet zo in verdiept, dus ik weet niet hoe moeilijk het is om een plekje te vinden. Ik hoop gewoon dat het gaat lukken.”

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk