Studentenkamers zijn er te weinig, maar oplossing komt dichterbij

Er moeten meer studentenkamers bijgebouwd worden en het kabinet moet daarbij helpen. Studentenstudio’s die minder in trek zijn zou de huurtoeslag aangepast kunnen worden zodat er miljoenen euro’s overbijven. Dat meldt De Stentor.

Platform 31 geeft aan het dat financieel aantrekkelijk is om studentenstudio’s door ontwikkelaars te laten bouwen. Studenten kunnen dan namelijk huurtoeslag aanvragen. “Voor studentenhuisvesters kan de bouw voor zo’n studio dan wel, maar de bouw van goedkopere studentenkamers is dan niet winstgevend”, aldus Frank Dirks van Platform31.

Tekort aan studentenkamers 

Het tekort aan studentenkamers loopt inmiddels op naar tienduizend en in de komende jaren wordt het tekort nog hoger. Studentenhuisvesters zeggen dat zij bij de bouw van studentenkamers niet financieel uitkomen. Platform31 zegt dat de oplossing ligt bij het verminderen van de huurtoeslag voor studentenstudio’s. Met het geld dat overblijft zouden er meer studentenkamers gebouwd kunnen worden.

Op zoek naar een oplossing 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is ook naarstig op zoek naar een oplossing. “We zijn dag en nacht bezig met huisvesting”, aldus voorzitter Abdelkader Karbache. “Er zijn veel te weinig studentenkamers en ze zijn straks niet meer te betalen.”

Ouderwetse studentenkamers 

Volgens de studentenbond zitten studenten vooral te azen op ouderwetse kamers in studentenhuizen en zoeken ze helemaal niet naar studio’s. “Een student zat de eerste drie maanden in een studio en kwam niet in contact met andere studenten”, aldus Karbache. “Tijdens de studie zou je elkaar kunnen helpen. In je studententijd horen nu eenmaal sociale contacten.”

Betaalbare studentenkamers met huurtoeslag 

De studentenbond wil graag een fonds voor studentenhuisvesters voor het bouwen van betaalbare studentenkamers. Voor deze studentenkamers moet de huurtoeslag wel gaan gelden.

Volgens Dirks krijgen mogelijk 187.000 studenten huurtoeslag. Dat is gemiddeld 281 euro per maand. “Als we de huurtoeslag met 50 euro per studio verlagen, dan komt er maandelijks 9,3 miljoen euro beschikbaar. Daarvan kunnen we nieuwe studentenkamers bouwen.”

Er zouden volgens Platform31 ruim 28000 studentenkamers bijgebouwd kunnen worden zonder extra kosten. Na vijf jaar is er al ruimte voor 14.000 extra studentenkamers. “We hebben nu geld nodig voor de bouw van extra studentenkamers, want daar is een dringende behoefte aan”, aldus Dirks. “Op deze manier zou je veel studentenkamers kunnen bouwen en het kost de rest van de samenleving niets extra’s.”

Woekerhuren 

De studentenbond waardeert deze oplossing. Al blijft de betaalbaarheid onder studenten een groot probleem, benadrukt Karbache. Studenten durven namelijk van de zogenoemde woekerhuren geen melding te maken. “Er moet een praktische maar snelle oplossing komen. Meer kamers zou in ieder geval erg fijn zijn”, zegt Karbache.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk