Studenten door nieuwe coalitie aan hun lot overgelaten, aldus Rob Jetten

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft "stuk voor stuk, slechte keuzes" gemaakt voor studenten, vindt Rob Jetten. "Ze geven een duidelijk signaal aan elke student; zoek het zelf maar uit", zei hij in het Engels bij de opening van het academisch jaar van de Rijksuniversiteit Groningen. De in het coalitieakkoord aangekondigde bezuinigingen noemt hij "een frontale aanval op jonge mensen zoals jullie".

Deze zullen Engelstalig onderwijs "onderuithalen", voorspelt de D66'er. Bovendien krijgen onderwijsinstellingen minder geld om goede docenten en onderzoekers aan te nemen, waardoor volgens Jetten sommige studieprogramma's zullen worden geschrapt. Ook voor de plannen als de langstudeerboete van 3000 euro heeft de politicus geen goed woord over. Daarnaast verwacht hij dat de aangekondigde btw-verhoging op onder meer boeken studenten hard zal raken.

Alternatief plan voor studenten 

Tijdens de debatten na Prinsjesdag belooft Jetten met een alternatief plan te komen voor de studenten. In zijn toespraak doet hij al enkele voorstellen. Zo stelt de D66-leider voor om duizenden nieuwe studentenkamers te bouwen, de basisbeurs te verhogen en de rente op de studielening van de leenstelselgeneratie op 0 procent te houden.

Door: ANP