Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) belooft zijn best te doen om de langstudeerboete niet "disproportioneel en hardvochtig" te maken, al wordt dat volgens hem niet makkelijk. Hij begrijpt de zorgen in de Tweede Kamer dat bijvoorbeeld studenten uit armere gezinnen, studenten met een beperking en topsporters hier hard door worden geraakt. Maar als hij te veel uitzonderingen maakt, lukt het hem niet om hier ruim 280 miljoen euro op te bezuinigen, zoals de coalitie wil.
Partijen van links tot rechts, zowel in de oppositie als in de coalitie, uitten tijdens een Kamerdebat zorgen over de langstudeerboete. Ze maakten zich bijvoorbeeld zorgen om studenten die mantelzorg verlenen en daardoor de langstudeerboete moeten betalen. Zo bepleitten parlementariërs ook uitzonderingen voor studenten die zwanger zijn of in de medezeggenschapsraad van hun hogeschool of universiteit willen stappen.
Mogelijk stoppen met studeren
Een andere zorg in de Kamer die de minister deelt, is dat studenten mogelijk stoppen met studeren als ze anders de langstudeerboete moeten betalen. Dat dreigt volgens Bruins ook bij de groep die is gaan studeren toen nog helemaal niet bekend was dat deze maatregel zou komen. Als deze studenten kort na invoering gaan stoppen met hun studie, lukt het volgens de minister niet om het bedrag op te halen dat is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.
De minister begrijpt deze wensen, maar zit er ook mee in zijn maag. Uitzonderingen maken de wet namelijk "complexer", waardoor het langer duurt om deze te schrijven. Dat terwijl Bruins niet veel tijd heeft: de coalitiepartijen hebben afgesproken om de maatregel in 2026 te laten ingaan.
Alle dilemma's op een rij zetten
Bruins belooft alle dilemma's die hij ziet op een rij te zetten in een Kamerbrief, die hij voor de behandeling van zijn begroting eind november naar de Kamer stuurt. Hij zet dan ook op papier aan welke "oplossingsrichting" hij denkt.
Door: ANP