Lector Claudia van Orden zal zich vanaf oktober bezighouden met onderzoek naar de manier waarom (mkb)-familiebedrijven verbindingen aangaan die invloed hebben op de creatie van brede welvaart. Op vrijdag 4 oktober is haar installatie als lector bij hogeschool Windesheim. Haar nieuwe lectoraat is onderdeel van het Expertisecentrum Familiebedrijven. Dit meldt de hogeschool.
Zonder familiebedrijven in de samenleving verliezen we 32 procent van de werkgelegenheid en 30 procent van het BBP. Maar nog veel belangrijker is de impact van familiebedrijven op mens en milieu. Zij hebben een langetermijnoriëntatie en lokale geworteldheid, aldus Windesheim. Zij sponsoren lokale voetbalverenigingen, laten hun personeel vrijwilligerswerk doen of bieden werkgelegenheid aan schoolverlaters. “Ook al zullen familiebedrijven dit zelf niet zo noemen; dát is de creatie van brede welvaart”, zegt Van Orden.
Verbinding met de omgeving
Op vrijdag 4 oktober wordt Van Orden geïnstalleerd als lector. Haar nieuwe lectoraat is onderdeel van het Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim. Dit lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar de wijze waarop (mkb-)familiebedrijven verbindingen aangaan met hun omgeving. Van Orden: “Verbinding beperkt zich niet tot een vorm van samenwerking, maar het gaat óók over het ‘uitreiken’ naar de buitenwereld.” Door dit onderzoek wordt de relatie tussen de specifieke kenmerken van familiebedrijven en de manieren waarop zij zich verbinden met anderen inzichtelijk. Het lectoraat gaat de in onderzoek opgedane kennis en inzichten gebruiken om de verbindende kracht van familiebedrijven te ondersteunen. En daarmee ook de ondernemende kracht.
Jubileum Expertisecentrum
Op dezelfde dag dat Van Orden haar lectorale rede houdt, viert het Expertisecentrum Familiebedrijven haar 15-jarig jubileum. Van Orden wordt de tweede lector binnen het Expertisecentrum. De nieuwe leeropdracht van Van Orden is gericht op de externe aspecten van familiebedrijven. De bestaande leeropdracht van lector Judith van Helvert focust op interne aspecten van familiebedrijven: ‘de familiefactor in het ondernemen’.
Door: Nationale Onderwijsgids