In Amsterdam worden mensen nog steeds gedwongen om te werken zonder loon, hoewel in mei het al afgelopen zou zijn met de participatieplaatsen waar werd gedwongen te werken zonder loon. Dat blijkt uit signalen die de vakbond FNV van Amsterdamse uitkeringsgerechtigden ontvangt. Nog steeds werken Amsterdamse uitkeringsgerechtigden gedwongen zonder loon in onder andere kinderopvang, de zorg en voor de gemeente. Dat meldt FNV.
Dit jaar hebben in Amsterdam participatieplaatsen plaatsgemaakt voor leerstages. Wethouder Werk, Inkomen en Participatie, Arjan Vliegenthart, trok eerder nog zijn plannen voor leerstages in en deze zouden pas op de eerstkomende gemeenteraadsvergadering in de tweede week van juni behandeld worden. Ondertussen hebben bijstandsgerechtigden er in de praktijk gewoon mee te maken.
Maaike Zorgman, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden: “Erkende certificaten en diploma´s ontbreken. Het gaat vaak om korte tweedaagse cursussen gecombineerd met gedwongen werken zonder loon. Het onbeloonde werk sluit ook niet aan bij de ‘opleiding’.” Er zijn leerstages in sectoren waar recent werknemers hun baan verloren zoals in de zorg. Ook krijgen bijstandsgerechtigden nog steeds trajecten van meer dan een half jaar aangeboden waarin werken zonder loon centraal staat en waarbij de werkzoekende zelf behoefte heeft aan iets anders, zoals eerst het leren van de Nederlandse taal.
De FNV wil dat Amsterdam stopt met werken zonder loon en dat de leerstages. Wie werkt hoort loon te krijgen en wie leert doet dat met erkende diploma’s en certificaten. Ook wil de FNV een interventieteam dat direct ingrijpt als er signalen van werken zonder loon binnenkomen en verdringing van betaalde arbeid geconstateerd wordt. “We hopen dat de Amsterdamse politiek nu eindelijk erkent dat het roer echt radicaal om moet en dat het gedwongen werken zonder loon stopt. Het wordt tijd dat gemeenten werkloosheid bestrijden en geen werklozen. Geef mensen perspectief op een echte baan met een normale beloning", aldus Zorgman.