Volgens minister Asscher van Sociale Zaken komt er geen uitbreiding van het vaderschapsverlof tijdens de huidige kabinetsperiode. De verlofregeling voor kersverse vaders werd begin dit jaar verruimd, en er was toen al veel weerstand. De werkgeversorganisaties reageerden toen 'ongelooflijk negatief', aldus Asscher. Dit meldt RTL Nieuws.
Kinderen die een vader hebben die langer en intensief bij de opvoeding betrokken zijn doen het beter op school. Dit is een van de redenen waarom kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers pleit voor het verruimen van het vaderschapsverlof. Zij pleiten voor tien dagen betaald verlof. Volgens minister Asscher zit dat er deze kabinetsperiode in ieder geval niet in. De regels zijn begin dit jaar namelijk al verruimd, en dat was al een uitdaging.
De vaders hadden twee dagen betaald verlof en daar is vervolgens drie dagen onbetaald verlof bijgekomen. Nederland is echter nog steeds één van de landen in Europa waar vaders het minst lang vrij krijgen. “Ik moet wel toegeven dat Nederland met vijf dagen verlof bepaald nog steeds geen koploper is", zegt Asscher. "In Europa bungelen we nog achteraan." In IJsland en Slovenië krijgen vaders bijvoorbeeld 90 dagen betaald verlof. Het kan echter ook slechter dan in Nederland, want in Duitsland, Ierland, Tsjechië, Oekraïne, Rusland, Oostenrijk hebben vaders helemaal geen recht op vrije dagen, net als in de Verenigde Staten. Werkgeversorganisaties waren niet blij toen de regeling begin dit jaar werd verruimd. Volgens Asscher reageerden zij ongelooflijk negatief. De werkgevers vinden dat het graaien in de snoepdoos van werkgevers moet stoppen. "Dat vond ik een hele ouderwetse reactie", zei Asscher.
Volgens Dianda Veldman, directeur van Rutgers, zijn de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal. “Daarom zouden vaders bij de geboorte tien dagen betaald verlof moeten krijgen, zodat het ook voor vaders die zich onbetaald verlof niet kunnen veroorloven mogelijk is om de eerste weken voor kind (en moeder) te zorgen", zegt ze.
© Nationale Onderwijsgids