Wethouder Hugo de Jonge stapt af van zijn eis dat elke kinderopvang in Rotterdam minstens één pedagogisch medewerker (pm'er) met een hbo-diploma in dienst moet hebben. Het oorspronkelijke plan van de wethouder zou honderden Rotterdamse peuterleidsters hun baan hebben gekost. De kinderopvangbranche kwam met een tegenvoorstel waar de wethouder tot opluchting van de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen mee instemde. Dit melden Algemeen Dagblad en Kinderopvangtotaal.
Vorig jaar kondigde Rotterdamse wethouder aan het veelzijdige aanbod aan opvang in de stad te willen reorganiseren. In plaats van groepen nul, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen met en zonder voorschoolse educatie zou er een voorschool komen voor alle kinderen tot twee jaar. Daarmee wilde de wethouder bereiken dat alle peuters dezelfde “kwalitatief hoogwaardige” voorbereiding krijgen op de basisschool. Onderdeel van de reorganisatie was de eis dat voor elke peutergroep minstens één hbo-opgeleide pm'er zou komen.
Uit de kinderopvangbranche kwam veel kritiek op deze opleidingseis. De Rotterdamse organisaties zijn het met de wethouder eens dat de opvang in de stad moet verbeteren. Zijn eis deed echter geen recht aan de situatie, aldus directeur Els Maasdam van Kinderdam, een van de grotere kinderopvangorganisaties in Rotterdam. De eis zou kinderopvangorganisaties dwingen om honderden medewerkers met een mbo-diploma te ontslaan. Er zijn echter maar weinig pm'ers met een hbo-diploma om de zo ontstane vacatures op te vullen. Bovendien wil een hbo-opleiding niet zeggen dat iemand een betere peuterleidster is, aldus de branche.
De kinderopvangorganisaties bedachten samen met schoolbesturen en regionale mbo-instellingen een alternatief plan. De partijen stellen voor om op elke peutergroep minimaal vier uur coaching door een hoogopgeleide pm'er te verplichten. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kan gebruikt worden om mbo-geschoold personeel bij te scholen. Tot verbazing en opluchting van de kinderopvangorganisaties heeft wethouder De Jonge nu ingestemd met het plan. Alle partijen kunnen tevreden zijn, reageert Maasdam: “We hebben de hbo-inzet teruggebracht van vijftig naar vier uur plus scholing, maar de wethouder krijgt ook zijn zin: de kwaliteit zal verbeteren”.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids