Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Vergeleken met de ons omringende landen werken er in Nederland uitzonderlijk weinig mannen als pedagogisch medewerker. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma ziet het als een taak van de regering om hier verandering in te brengen. Ook hoogleraar Ruben Fukkink noemt de Nederlandse situatie zorgelijk. Niet alleen in de kinderopvang, maar ook in de jeugdzorg en het onderwijs in het algemeen, zegt hij in het programma Reporter Radio. Dat meldt NPO Radio 1.

Volgens Jellesma van belangenvereniging BOinK is de onrust die ontstond door de grootschalige kindermisbruikzaak uit 2010 voor een groot deel debet aan het weinige aantal mannen in de kinderopvang In dat jaar werd Robert M. gearresteerd in kinderdagverblijf 't Hofnarretje voor misbruik van tientallen kinderen. Sindsdien kijken ouders met argusogen naar mannelijke pedagogisch medewerkers. Nog steeds komen bij de belangenvereniging vragen binnen van oudercommissies "als ze geconfronteerd worden met een man voor de groep", zegt Jellesma.

Volgens Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, s het niet nodig om mannen in de kinderopvang te weren. Na de zaak met Robert M. heeft de onderzoekscommissie Gunning aanbevelingen gedaan om de kinderopvang in Nederland veiliger te maken. Die aanbevelingen waren volgens Fukkink "niet mals". "De man in de kinderopvang is de meest onderzochte man", zegt Fukkink. "Elke maand is er een check".

Volgens Fukkink is de misbruikzaak echter niet de enige reden dat er zo weinig mannen in de kinderopvang werken. Ook het lagere salaris in Nederland speelt een rol. De professionalisering van de kinderopvang, waardoor er meer hbo-opgeleiden in de opvang komen te werken, zou kunnen helpen, denkt Fukkink. Ondanks dat maakt hij zich zorgen over de "feminisering". Ook Jellesma wil dat de regering meer doet om meer mannen aan het werk te krijgen in de sector. Hij roept op tot een campagne vanuit de betrokken ministeries.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids