Op woensdag 21 juni 2017 spreekt de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kinderopvang. Namens het demissionaire kabinet is minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanwezig. Dit meldt de Tweede Kamer.
Goede kinderopvang draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige omgeving. Dit blijkt niet altijd het geval te zijn. In 2010 werd bekend dat in verschillende Amsterdamse kinderdagverblijven seksueel misbruik heeft plaatsgevonden. Er zijn veel maatregelen genomen. De sector is van mening dat de kwaliteit van de kinderopvang de afgelopen vijf jaar verbeterd is, zo blijkt uit onderzoek. Er is een continue screening van medewerkers en ouders hebben een sterkere positie gekregen. Bijna alle kinderopvanglocaties zijn geïnspecteerd en er zijn fors minder locaties met overtredingen.
De kinderopvang krijgt bovendien een jaar langer de tijd om extra leidsters aan te trekken voor de babyopvang. Dat heeft demissionair minister Asscher op vrijdag 16 juni bekendgemaakt. Het plan was om al per 1 januari één leidster te hebben op elke drie baby's.
Mede door wachtlijsten zijn de tarieven voor kinderopvang in bepaalde gebieden omhooggegaan. Om de prijsstijging in kaart te brengen, zijn vanaf begin 2017 de tarieven in de dagopvang bijgehouden. De uurprijs ligt in stedelijke gebieden weliswaar iets hoger, maar de relatieve stijging is sinds 2015 overal ongeveer hetzelfde. Demissionair minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat er daarom van uit dat de kinderopvang in alle gebieden betaalbaar is.
Kinderopvangorganisaties en ouders blijken in de praktijk goede oplossingen te vinden voor kinderen met diabetes. Bijvoorbeeld door de inzet van wijkverpleegkundigen of personen uit de omgeving die ervaring hebben met diabeteszorg. Maar het komt ook voor dat kinderopvangorganisaties een kind met diabetes weigeren. Zij vinden de risico’s bijvoorbeeld te groot of vinden dat de opvang van het kind te veel van de organisatie vraagt. Kinderopvangorganisaties moeten wel goede argumenten leveren voor zo’n weigering. Anders is het aan de rechter om hierover uitspraak te doen.