Peuters maken steeds vaker gebruik van nieuwe media, zoals tablets. Zo’n 40 procent van de ouders zegt moeite te hebben om dat mediagebruik te controleren. Dat komt naar voren uit het Iene Miene Media onderzoek dat in het kader van de Media Ukkie Dagen gehouden is onder ouders van 0- tot 6-jarigen. Dat meldt het AD.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat ouders het lastig vinden om hun kind achter het scherm vandaan te krijgen. Bovendien mogen de peuters vaak zelfstandig gebruikmaken van een tablet. Dat het mediagebruik van de jongsten is toegenomen, is misschien geen verrassing. Dat het aantal tabletgebruikers zo’n 57 procent is, is daarentegen wel opvallend te noemen. Het afgelopen jaar was er namelijk en stijging te zien van 7 procent.
Deze toename merken de ouders van de peuters ook. Enerzijds vinden veel ouders dat media voor de toekomst van hun kind belangrijk is. Aan de andere kant is er ook veel twijfel bij ouders; meer dan de helft vraagt zich af of ‘gewoon speelgoed’ niet veel beter is dan spelletjes spelen op een tablet.
De zorgen over het gebruik van media gaan met name over de duur van het tabletgebruik en welke spelletjes wel of niet geschikt zijn. Daarnaast vragen veel ouders zich af of het verstandig is om kinderen zelfstandig te laten spelen op de tablet. Opvoedexperts vinden van niet, omdat peuters echt en nep nog niet van elkaar kunnen onderscheiden. Ook leren ze niet veel van ‘swipen’; ouders zouden hun kind daarom juist meer moeten begeleiden.
Om die reden lanceert Mediawijzer.net het Digi ABCD, speciaal voor ouders. Hierin zijn tips te vinden over het omgaan met nieuwe media in gezinnen met jonge kinderen. Ouders wordt bijvoorbeeld aangeraden om met hun kind te praten over wat er op een tablet te zien is, zodat ze leren begrijpen hoe de media bij een kind werken, zo zegt pedagoog Krista Okma. Daarnaast moeten kinderen zelf leren wanneer ze met de tablet moeten stoppen. Tot slot is het volgens Okma belangrijk om een goede balans tussen digitaal en 'echt' vermaak te vinden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids