Basisschool geeft ouders voorlichting over Week van de Lentekriebels

Ook nu weer wordt er flink gediscussieerd over de Week van de Lentekriebels. De helft van de scholen blijkt uit onderzoek van Rutgers weerstand van ouders te ervaren. Een basisschool uit Amsterdam licht ieder jaar de ouders in over deze week. Dat meldt EenVandaag.

Basisschoolleerlingen krijgen ieder jaar tijdens de Week van de Lentekriebels relationele en seksuele vorming. Hoe voelt het bijvoorbeeld om verliefd te zijn? En wat verandert er aan je lichaam in de pubertijd? Kennis- en expertisecentrum Rutgers organiseert ieder jaar deze speciaal week.

Twintig jaar Week van de Lentekriebels 

Basisschool De Regenboog uit Amsterdam doet al twintig jaar mee aan de Week van de Lentekriebels. Twintig jaar geleden werd de week op het schoolplein nog met ballonnen en ouders en hun kinderen geopend.

Spanning en kritiek 

Directeur Josien Branbergen heeft de week zien veranderen. “Leerkrachten vinden het spannend en ouders stellen steeds vaker kritische vragen.” Rutgers ontvangt van Civitas Christiana, een ultraconservatieve stichting, veel kritiek. Ieder jaar voeren zij een campagne tegen de Week van de Lentekriebels.

Rutgers heeft de stichting inmiddels voor de rechter gesleept, omdat ze ‘leugens en laster’ verspreiden. Bij de ouders van basisschool De Regenboog zorgde dit in 2023 voor veel onrust. Een van de ouders belde de naar de school en gaf aan dat ze haar kinderen tijdens de Week van de Lentekriebels het liefst niet naar school liet gaan.

Lesmateriaal inzien 

Alle kritische ouders kregen van de directeur een uitnodiging om langs te komen op school. De directrice merkte dat de ouders de berichten op sociale media klakkeloos overnamen. De ouders mochten dan ook het lesmateriaal inzien en de docenten waren erbij om te laten weten wat ze precies gingen uitleggen.

Getekend materiaal gebruiken 

De school is gewoon doorgaan met de themaweek, maar Branbergen ziet wel dat de leerkrachten minder onbevangen de lessen geven. Aan de inhoud van de lessen is niets veranderd, maar er is wel beeldmateriaal dat de school niet meer gebruikt. “We gebruiken alleen nog maar getekend materiaal. We gebruiken geen foto’s en filmmateriaal meer.”

Voor de directeur blijft het het belangrijkst dat de leerlingen met een goede voorlichting op zak de maatschappij ingaan. “Als dat betekent dat we soms iets moeten aanpassen, dan vind ik dat heel naar, maar zolang de inhoud maar overeind blijft”, aldus directeur Branbergen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk