Normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Hoewel de meeste ouders en kinderdagverblijven hun kinderen goed insmeren met zonnebrandcrème en luchtige kleding aan doen, is er vaak nog te weinig aandacht voor kinderogen in de zon. Artsen waarschuwen voor het risico op lensveroudering, wat op latere leeftijd voor staar kan zorgen. Een zonnebril zou op zonnige dagen al voldoende zijn om schade aan het oog te beperken. Dit meldt RTL Nieuws.

Het percentage kinderen dat al vanaf een jonge leeftijd een zonnebril draagt, is zeer laag. Slechts 6 procent van de baby’s draagt een zonnebril en bij kinderen vanaf 8 jaar ligt dit op 62 procent, blijkt uit onderzoek van brillenproducent ZEISS. Toch zijn de ogen van kinderen heel gevoelig voor zonlicht. “Kinderen moeten nog zo lang met die ogen”, zegt oogarts Tjeerd de Faber bij het Oogziekenhuis Rotterdam. “We worden gemiddeld 88. Dat is dus bijna 90 jaar UV-schade die zich opstapelt tijdens een mensenleven.” Zonschade leidt tot een versnelde veroudering van de lens in het oog, wat voor staar kan zorgen op latere leeftijd.
 

Kind wil niet altijd zonnebril op

Toch is het niet altijd makkelijk om je kind een zonnebril te laten dragen, erkent Hilde Tholen van het tijdschrift Ouders van Nu. “Ze willen het echt wel of echt niet. Het ligt gewoon aan het type kind”, zegt Tholen. Oogarts De Faber geeft daarom de tips om kinderen vooral uit de volle zon te houden en een zonnebril op te zetten zodra het kind dit accepteert. De leeftijd daarvoor kan behoorlijk verschillen per kind.
 
Ook op dagen dat de zon minder fel lijkt te schijnen, kan er UV-schade optreden. “Een volwassene kijkt weg bij fel zonlicht, kinderen doen dat vaak niet”, licht De Faber toe. Daarom is het verstandig om niet alleen voor jezelf maar ook voor de kinderen altijd een zonnebril of petje mee te nemen. Ook zijn er zonnebrillen voor baby’s en jonge kinderen verkrijgbaar met een bandje om het hoofd, waardoor de bril minder snel van hun hoofd valt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids