Hengelo start BSO+ voor kinderen met meer ondersteuningsbehoefte

De gemeente Hengelo start samen met kinderopvangorganisaties Parbédie en Smallsteps de BSO+. Kinderen met bijvoorbeeld autisme, adhd of een ontwikkelingsachterstand zijn op een reguliere bso soms niet op hun plek, maar er is vaak geen ander passend alternatief. BSO+ kan een mogelijke oplossing bieden, mede om het gat tussen buitenschoolse opvang (bso) en jeugdhulp te dichten. Dit meldt de gemeente Hengelo.

Kinderen in de basisschoolleeftijd (4 tot en met 13 jaar) met bijvoorbeeld adhd, autisme of een ontwikkelingsachterstand hebben vaak behoefte aan meer structuur of extra begeleiding. Een reguliere buitenschoolse opvang heeft vaak één begeleider op 11 kinderen. Dan is extra aandacht vaak lastig. Daar ligt juist de kracht van BSO+. Er zitten minder kinderen in een groep én er is tijd en aandacht voor het kind.
 

Behoefte van het kind

Bij BSO+ wordt naar de behoefte van het kind gekeken. Het kind op de juiste plek, daar waar hij of zij het beste tot z’n recht komt als reguliere bso geen optie is. De BSO+ start op twee locaties: Parbédie en Smallsteps. Bij Sport BSO Tubantia van Parbédie ligt de nadruk op buiten zijn én bewegen. Voor Smallsteps locatie Serpentine is juist rust en creativiteit van belang. Beide locaties bieden ook reguliere bso, zodat doorstroom van en naar een reguliere bso mogelijk is. Samen waar kan, apart waar nodig.
 

Wat is de meerwaarde?

Gemeente Hengelo wil het schooljaar 2020/2021 benutten om ervaring op te doen met een BSO+. De gemeente evalueert samen met de kinderopvangorganisaties, de kinderen én de ouders hun ervaringen. Op basis daarvan kan de BSO+ verder worden vormgegeven.
 
Door: Nationale Onderwijsgids