De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dat maximaal 10 procent van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, zuivel en groente zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland volgens het RIVM gemiddeld op 19,5 procent. Bijna het WHO-advies. Dat betekent dat ze dagelijks twee keer zoveel suiker binnenkrijgen als wordt aanbevolen. Dit meldt foodwatch.
Volgens het RIVM komt iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed en niet-alcoholische dranken. Koek en gebak, zuivel en sauzen en smaakmakers dragen ook hun steentje bij. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar het suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten dus vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.
Een paar van die producten zijn: Frosties, Unox Chinese tomatensoep, Sultana Fruitbiscuit naturel, rozijnen krentenbollen en Snelle Jelle kruidkoeken. Foodwatch probeert hier niet mee te zeggen dat er niets meer uit de supermarkt gegeten kan worden. Wel wil het benadrukken dat de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet bij de consument ligt, maar bij voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die wetten en regels moet opstellen (en uitvoeren) en ervoor zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkten gezonder wordt.
Nationale Aanpak Productverbetering
De Nationale Aanpak Productverbetering zou daarvoor moeten zorgen, maar dat is tot dusver niet gelukt. Volgens foodwatch komt dat oordat de voedselproducenten aan de aanpak hebben meegewerkt. “Wij voeren verschillende campagnes om ervoor te zorgen dat de producten in de schappen gezonder worden, en het makkelijker wordt gemaakt om gezond te eten, zoals een verbod op kindermarketing voor ongezonde producten, de invoering van een suikertaks en het verlagen van btw op groenten en fruit.”
Op 9 juli hadden kinderen tussen de 4 en 8 jaar al hun suikermax voor het jaar gehaald. Op 10 augustus zitten kinderen van 1 tot en met 3 aan hun suikerlimiet.
Door: Nationale Onderwijsgids