Eind december maakte de Onderwijsinspectie bekend zich zorgen over het gebrek aan kennis onder pedagogisch medewerkers over wat ze moeten doen als ze vermoedens hebben van seksueel misbruik of mishandeling door een collega. Er is volgens de inspectie meer bekendheid nodig rondom de meld-, overleg- en aangifteplicht (moa) in de kinderopvang. Minister Karien van Gennip laat in antwoord op Kamervragen hierover weten dat ze in overleg is met brancheorganisaties over het vergroten van de kennis over moa. Dit meldt Kinderopvang Totaal.
Verspreiding van een flyer van de Inspectie van het Onderwijs is een eerste stap in het vergroten van de kennis. Brancheorganisaties zijn ook onderling met elkaar in gesprek en hun leden. Ze willen daarbij vooral een manier vinden om twijfels weg te halen rondom het handelen binnen de moa. Een verbeterslag bij de GGD GHOR Nederland is tevens noodzakelijk. “GGD GHOR Nederland gaat, in samenspraak met de VNG, dit jaar wetteksten en de vertaling daarvan in de itemlijsten naast elkaar leggen om te onderzoeken welke verbetering kan bijdragen aan beter toezicht op de MOA.”
Themadag
De Onderwijsinspectie kan daarnaast de deskundigheid en kennis over de moa bij de GGD’en vergroten. Hiervoor is een jaarlijkse themadag in het leven geroepen en zijn er digitale opfriscursussen. In 2023 brengt een vertrouwensinspecteur een bezoek aan de GGD’en die behoefte hebben aan deskundigheidsbevordering over de moa en vertrouwensinspecteur.
Van Gennip laat dit jaar ook informatiefolders maken voor de verschillende doelgroepen, zoals gastouders, kinderopvanghouders, vrijwilligers of stagiairs.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky