Dit jaar heeft de kinderopvang te maken gehad met een aantal ernstige incidenten. In Huizen kwam een 2-jarige jongen te overlijden nadat hij van de opvang ontsnapte en in het water belandde. Een Zwolse peuter raakte ook te water, maar werd tijdig gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis. En dan zijn er nog de incidenten die op het Amsterdamse kinderdagverblijf Het Droombos aan het licht kwamen. En steeds vaker komen inspecteurs van de GGD’en tekortkomingen tegen, met name als gevolg van de grote personeelstekorten in de sector. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Al vier kwartalen op een rij ziet het Klachtenloket Kinderopvang het aantal gemelde incidenten stijgen. Dan gaat het niet alleen over weggelopen kinderen of gebrek aan toezicht door personeelstekorten, maar ook meldingen van kinderen die zijn gevallen. Na navraag door het Algemeen Dagblad bij de GGD’s blijkt dat over 1.292 van de 15.315 kinderopvanglocaties in Nederland zorgen bestaan. Zij hebben van inspecteurs het risicoprofiel oranje of rood gekregen en inspecteurs voeren daar intensiever toezicht uit.
Risicoprofielen
Volgens GGD GHOR betekent een oranje of rood risicoprofiel echter niet meteen dat er sprake is van ondermaatse kwaliteit. “Het klopt dat er door personeelstekorten mogelijk meer risico op ongelukken bestaat, maar de risicoprofielen geven niet een-op-een aan dat er iets mis is met de veiligheid.” Daar gaat belangenvereniging BOinK niet in mee. Die stelt dat de risicoprofielen gebaseerd zijn op harde feiten, afkomstig uit meerjarige inspectierapporten.
Onconventionele maatregelen
Voorzitter Gjalt Jellesma zegt dat het aantal incidenten dat nu bekend is slechts het topje van de ijsberg betreft. “We waarschuwen hier al een jaar voor.” Jellesma denkt dat de kinderopvang alleen toegankelijk kan blijven door onconventionele maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door ouders recht te geven op twee dagen opvang per kind per week en een derde dag alleen vast te leggen op maandag, woensdag of vrijdag.
Door: Nationale Onderwijsgids