Ze zeggen het liever niet hardop, maar 25 procent van opa’s en oma’s ziet wel eens op tegen oppassen op de kleinkinderen. Vaak vinden ze het naast leuk en gezellig ook zwaar. Ze praten er niet over omdat ze bang zijn voor de reactie van hun kinderen of hun kinderen en kleinkinderen niet willen teleurstellen. De hoge kinderopvangkosten spelen een rol voor ouders én grootouders om voor oppasdagen te kiezen in plaats van de opvang. Dit meldt EenVandaag.
Sommige grootouders in het Opiniepanel van EenVandaag zeggen in conflict te raken met hun kinderen als ze aangeven minder te willen oppassen. Omdat andere opa’s en oma’s het ook doen, zouden zij dit ook moeten doen, luidt het argument. Vaak spreken ze er niet over om de band met hun kinderen goed te houden. “Het komt onze relatie niet ten goede, dus ik houd m’n mond en doe wat ik kan.” 46 procent van de 3.207 ondervraagde kinderen voelt zich schuldig over het inschakelen van hun ouders, maar ziet geen andere uitweg.
Verplicht oppassen
20 procent van de 5.253 ondervraagde grootouders zegt zich verplicht te voelen om op de kleinkinderen te passen. Een derde denkt hun kinderen teleur te stellen door dat niet te doen. Gelukkig is voor 60 procent van de grootouders de reden om wél op te passen dat ze het leuk vinden. 23 procent denkt ook dat het handig is voor hun kinderen en 4 procent doet het uit geldoverwegingen.
Hoge kosten kinderopvang
Ouders die opa en oma inschakelen voor oppasdagen zeggen dit te doen vanwege de kinderopvangkosten. Ruim de helft neemt in overweging dat grootouders niet zo duur zijn als reguliere opvang. In sommige gevallen is er geen plek op de opvang, waardoor ouders hun eigen ouders moeten inschakelen. Ook speelt vertrouwen een rol. Er zijn ouders die weinig vertrouwen hebben in de opvang, waardoor zij de voorkeur geven aan opa’s en oma’s.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky