Kinderopvangbranche wil graag zzp'ers, maar wel in loondienst

De kinderopvangsector heeft te maken met een flink aantal zzp’ers. Zo’n tienduizend van de 130 duizend kinderopvangmedewerkers zijn zzp’er. De kinderopvangsector is er klaar mee. “Met een vast dienstverband zorgen we voor de juiste kwaliteit voor de kinderen”, aldus Remko Berkel, topman van Babilou Family Nederland. Dat meldt BNR.

Berkels bedrijf heeft driehonderd kinderopvanglocaties door Nederland. Vanaf 1 januari 2025 wil Babilou Family Nederland stoppen met het inplannen van zzp’ers.

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie 

Berkel verwacht dat door deze maatregel zzp’ers weer terugkeren naar een baan in loondienst. Het bedrijf bereidt zich ook alvast voor op een strengere handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie. “Voor de kinderopvang is de huidige wet duidelijk genoeg, dus we hoeven niet op 2026 te wachten als de nieuwe wet ingaat.”

Flexpool 

Babilou Family Nederland heeft net als zijn concurrenten flexpools. Op basis van het aantal kinderopvanglocaties en het aantal beschikbare dagen kan men flexibel werken. “Mensen geven vaak aan dat ze toch graag bij een bepaald team en kinderen willen blijven”, aldus Berkel.

Andere kinderopvangorganisaties zullen het voorbeeld van Berkel gaan volgen, zo denkt hij. “Dit thema wordt vaak besproken binnen de kinderopvangsector. We zijn het er allemaal over eens dat er meer duidelijkheid moet komen om de personeelstekorten op te lossen. Collega’s zullen zeer waarschijnlijk dezelfde stap nemen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk