Het is vrij normaal dat er tijdens Nederlandse festivals (gratis) condooms worden uitgedeeld. Het Hongaarse Sziget Festival gaat hierbij een stapje verder. Daar worden geen condooms uitgedeeld, Sziget biedt een volledige kinderopvang aan. Speciaal voor ouders die graag nog even verder willen feesten. Dat meldt De Telegraaf.
Voor 125 euro (naast een ticket van 340 euro voor het festival zelf) kan je in een tent op Ville Comfort. Dat is een afgesloten camping op het Oostelijke gedeelte van het eiland. Daar is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Daar is ook een crèche te vinden. De kinderopvang is ook in een grote tent te vinden en staat boordevol speelgoed. Een Hongaarse dame is de oppas.
Crèche
Naast de crèche is een Nederlands gezin aan het kamperen. Officieel komt het gezin uit Zoetermeer, maar ze zijn drie jaar geleden geëmigreerd naar Hongarije. Sindsdien komen ze elk jaar naar Sziget. “In het begin wilde ik nog even uitzoeken hoe veilig het precies was, maar dat beviel goed. Mijn man en ik rijden elke dag een uurtje heen en weer om de dieren te verzorgen op onze boerderijg”, aldus de 40-jarige Casandra.
Ze is blij dat ze haar kinderen van 13 en 10 gewoon kan meenemen naar het festival. “Als vrouwen zwanger raken, denken ze al snel dat zoiets niet meer mogelijk is. Maar niets is minder waar.”
'Kinderen naar de oppas en wij gaan feesten'
De Britse Oscar brengt zijn twee kinderen van 4 en 6 naar de oppas. “Zij gaan daar spelen en mijn vriendin en ik gaan lekker feesten. Voordat ik kinderen kreeg kwam ik al jaren op Sziget. Ik denk dat het heer leerzaam voor kinderen is om al die dronken jongeren te zien”, zo lacht Oscar.
Leren wat veilig is en wat niet
Casandra sluit zich daarbij aan. Haar oudste gaat vaak mee het terrein op om bekers te verzamelen voor statiegeld. “Soms ziet hij weleens jongeren doorslaan vanwege drank of drugs. We kunnen hier goed met hem over praten. Als hij straks ouders is, zal hij waarschijnlijk ook festivals gaan bezoeken. Als hij nu al leert wat veilig en onveilig is dan is dat alleen maar goed toch?”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk