Wolvendeskundigen twijfelen aan beet bij kind van bso Vrijland

Het meisje dat vorige maand een botsing had met een wolf bij Leusden, is niet door het dier gebeten. Dat zeggen twee wolvendeskundigen. Ze hebben naar foto’s gekeken waaruit blijkt dat de verwondingen niet door tanden komen. Dat meldt RTL Nieuws.

De verwondingen van het jonge meisje zijn duidelijk op de foto’s te zien. Bij de navel van het meisje zijn schrammen te zien, aldus ecoloog Glenn Lelieveld. “De bek van een wolf is niet zo groot dat als hij haar kort in haar zij zou bijten er verwondingen bij de navel te zien zijn.”

Val in bramenstruik door wolf 

Volgens de wolvendeskundigen is er zeker iets voorgevallen met de wolf, maar het lijkt er eerder op dat ze tegen elkaar zijn gebotst. Dick Klees, deskundige van kennisplatform Wolven in Nederland zag een ‘langere schram’ bij de buik. Dat lijkt erop dat het meisje in een bramenstruik is gevallen. “Daarvan is de wolf wel de oorzaak, maar een echte beet is niet te zien.”

Verklaring van wolvenbeet op website bso 

De buitenschoolse opvang waarmee het kind op pad was, liet weten dat het meisje door de wolf gebeten werd. De opvang publiceerde zelfs daarover een verklaring op hun website. “De medewerker die tijdens het incident naast het meisje stond, heeft altijd gezegd dat ze heeft gezien dat de wolf het kind beet. Ook de ouders van het meisjes bevestigen dit”, zo is te lezen in de verklaring.

De provincie Utrecht liet een kledingstuk onderzoeken op DNA. Daaruit bleek dat het meisje in aanraking is gekomen met een wolf. Als een wolf binnen dertig meter van een mens komt, dan is dat al een probleem volgens Lelieveld. Alleen een wolf die voor problemen zorgt afschieten is volgens hem niet nodig. “Als de wolf een probleem vormt dan kan je hem altijd nog verjagen, gebieden afsluiten of het dier vangen en daarna een GPS-zender aanbrengen.”

Geen commentaar van bso 

De bso van het meisje blijft bij het statement dat op hun website staat en wil geen commentaar geven op het onderzoek van de deskundigen.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk