Leerlingen de Parelburcht keren na brand niet meer terug naar schoolgebouw

Leerlingen van de Parelburcht in Oost-Souburg hebben hun schoolgebouw voor de zomervakantie voor de allerlaatste keer van binnen gezien. Ze keren er niet meer naar terug is nu besloten. Het schoolbestuur, de kinderopvangorganisatie en de gemeente Vlissingen hebben woensdagavond 21 augustus besloten dat het gebouw te gevaarlijk is. Dat meldt Omroep Zeeland.

Het onderzoek naar de luchtkwaliteit en veiligheid in het gebouw loopt nog, maar de instanties vinden het niet verantwoord om het gebouw te gebruiken. Ouders van de kinderen zijn meteen door middel van een brief ingelicht.

Onherstelbaar beschadigd 

Ouders maakten zich al lange tijd zorgen en dat werd tijdens een informatiebijeenkomst ook uitgesproken. De gemeente meldt dat dat veel indruk heeft gemaakt. Het gebouw zelf was al in slechte staat, maar door de brand is een gedeelte van de school onherstelbaar beschadigd geraakt.

Asbest

In de kit van de kozijnen in de centrale hal van de school is ook nog eens asbest aangetroffen. Het risico op verspreiding is volgens een inspectiebureau klein, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Ook de luchtkwaliteit in het schoolgebouw zou niet aan de gestelde eisen voldoen. Nu ziet het er nog goed uit, maar als de school weer volstroomt met kinderen zal de kwaliteit volgens het onderzoeksbureau snel dalen.

Gezocht naar alternatieve locaties 

Waar de leerlingen van de Parelburcht nu naar toe moeten voor hun lessen is nog onduidelijk. De nieuwe school waar ze uiteindelijk naartoe zouden gaan aan de andere kant van Oost-Souburg is nog steeds niet klaar. Een crisisteam gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar alternatieven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk