‘Geen enkel argument voor niet-indexeren maximale uurprijs kinderopvang’

In 2026 wil het kabinet de maximuur uurprijs voor de kinderopvang niet indexeren. Volgens de PO-Raad en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) toont de overheid zich hiermee onbetrouwbaar. Er is geen enkel argument om de uurprijs eenmalig niet te indexeren. De verwachting is dat juist meer ouders met een laag inkomen meer moeten betalen. Dit melden de PO-Raad en BMK.

Het deel van het kinderopvangtarief dat boven de maximum uurprijs uitkomt, is voor eigen rekening van de ouders. Enkele tientallen euro’s extra per maand kan voor ouders met een kleine portemonnee een reden zijn om hun kind niet meer naar de opvang te laten gaan.

Onbetrouwbaar

De PO-Raad en BMK noemen de overheid onbetrouwbaar. “Een betrouwbare overheid houdt zich aan haar belofte en blijft indexeren. Het kabinetsbeleid is erop gericht geleidelijk toe te groeien naar het nieuwe stelsel; met aanzienlijke budgetten voor 2025 en 2026 wordt hiernaartoe gewerkt”, aldus BMK. Volgens de PO-Raad is er geen enkele reden om het maximale uurtarief niet te indexeren, behalve dat de overheid flink wil besparen.

Personeelstekorten

Werken in de kinderopvang is door de bezuiniging veel minder aantrekkelijk, terwijl het onderwijs al flink kampt met personeelstekorten. Het kabinet verzwakt haar eigen kinderopvangbeleid, stelt de PO-Raad, en dat geldt ook voor de kansengelijkheid. Beide organisaties roepen op om af te zien van het niet-indexeren van de maximum uurprijs voor de kinderopvang. “Stop met het kortzichtige jojobeleid en wees een betrouwbare overheid”, aldus de sectorvereniging voor het primair onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky