Vanaf 1 januari 2025 stoppen steeds meer bedrijven met het inzetten van zpp’ers. De Belastingdienst gaat dan actief handhaven op schijnzelfstandigheid, dat zijn zpp’ers die volgens de wet eigenlijk werknemers zijn. Maar omdat veel sectoren niet zonder zzp’ers kunnen, zijn werkgevers nu actief op zoek naar alternatieven. Dat meldt Omroep Gelderland.
In de kinderopvang is zo’n tien procent van de werkenden zzp’er. Als freelancer in de kinderopvang ben je altijd schijnzelfstandig, volgens de werkgevers. Kinderopvangorganisaties zouden dan ook het liefst zien dat zzp’ers bij hen in loondienst komen werken. CEO van kinderopvang Partou, Jeanine Lemmens, is bezig met een verleidingsactie om de zzzp’ers bij hen in dienst te laten komen.
Vaste mensen
Binnen de kinderopvangsector hebben ze het liefst op de groepen vaste mensen, maar freelancers zijn daardoor bang dat ze hun vrijheid kwijtraken. Werkgevers kijken nu naar hoe ze freelancers meer flexibiliteit kunnen bieden terwijl ze in loondienst werken.
Aanvragen
Femke de Bruijn, van TMI, detacheerder in de zorg en kinderopvang, geeft aan dat de aanvragen alleen maar toenemen. Het bedrijf had een maand geleden nog 800 mensen in dienst, inmiddels zijn het al 1200 medewerkers. De Bruijn denkt dat de meeste overstappers later in de maand december volgen.
Duurdere kinderopvang
BK, de branchevereniging van de kinderopvang, is bang dat hierdoor de kinderopvang duurder wordt. Maar niet alle zzp’ers in de kinderopvang zullen de stap naar een vaste baan nemen, denkt De Bruijn. “Als de hele kinderopvangsector draait op bureaus, dan is dat ook niet wenselijk.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk