De plannen voor de bouw van een christelijk kinderdagverblijf in de wijk De Klaarbeek in Epe zijn een stap verder, maar nog niet definitief. De gemeentelijke bezwarencommissie heeft acht van de negen bezwaren van omwonenden afgewezen. Echter, de commissie ziet wel ruimte voor verbetering op het gebied van parkeren en verkeersveiligheid, wat verdere studie vereist. Dit meldt de Stentor.
Het echtpaar Pauline en Joep Prommenschenckel uit Apeldoorn wil een kinderdagverblijf bouwen op een terrein dat oorspronkelijk bestemd was voor een maatschappelijke functie. Hoewel het idee vanaf de start van de wijk in 2020 bekend was, is de bouw door verzet van omwonenden uitgesteld.
Bezwaren van omwonenden
Buurtbewoners vrezen dat de kinderopvang zal leiden tot:
- Overmatige verkeersdrukte.
- Te weinig parkeerplaatsen.
- Onveilige verkeerssituaties door hardrijdend verkeer.
- Geluidsoverlast.
De commissie heeft de meeste van deze bezwaren niet gegrond verklaard. Zo wordt de geplande omvang van twee bouwlagen als passend beschouwd binnen het bestemmingsplan, dat drie bouwlagen toestaat. Ook hebben de initiatiefnemers hun plannen aangepast om tegemoet te komen aan enkele zorgen, hoewel dit niet wettelijk vereist was.
Gebrek aan volledig parkeeronderzoek
Het bezwaar dat wel standhoudt betreft het parkeeronderzoek. Dit brengt alleen de situatie tot 17.30 uur in kaart, terwijl het kinderdagverblijf tot 19.00 uur geopend zal zijn. Volgens de commissie zijn de gevolgen voor parkeerdruk en verkeersveiligheid in de latere uren onvoldoende onderzocht.
De gemeente heeft het kinderdagverblijf inmiddels gevraagd om aanvullend onderzoek te doen naar de parkeer- en verkeerssituatie tussen 17.30 en 19.00 uur. Pas daarna zal een definitief oordeel worden geveld.
Reacties
Omwonende Ton Lansink hoopt dat de gemeente passende oplossingen aandraagt, zodat verdere juridische stappen niet nodig zijn. Het dagverblijf zelf mikt in een optimistisch scenario op een start van de bouw in april, maar dat blijft afhankelijk van het vervolgonderzoek en de uiteindelijke goedkeuring van de gemeente.
Onzekere toekomst
Hoewel de bezwarencommissie veel punten heeft verworpen, is de uiteindelijke voortgang van het project afhankelijk van de aanvullende studies en de reactie van de gemeente. Het blijft voorlopig onduidelijk wanneer de eerste schop de grond in kan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer