Normal_culinaire_academie

AMSTERDAM - De 21-jarige Luuk Hoffman, student van de Sterklas van het ROC van Amsterdam (ROCvA), mag een half jaar stage lopen in het driesterrenrestaurant Martin Berasategui in Spanje. Dit als trotse winnaar van de prestigieuze kookwedstrijd Basque Stage.

Van 1 juli tot en met 1 december draait Luuk volledig mee in een team van meester-chefs. “Naast het meedraaien in de keuken, worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om lokale producten te leren kennen. Ook ga ik het prachtige land ontdekken", vertelt Luuk op zijn blog.

De Sterklas is een tweejarige praktijkopleiding van het ROCvA dat jong talent klaarstoomt voor toprestaurants. Alleen de beste studenten komen hiervoor in aanmerking. Onder intensieve begeleiding van meesterkoks krijgen ze de mogelijkheid hun talenten te ontplooien.

Om jonge, getalenteerde chefs de kans te geven een unieke ervaring op te doen, is het project Basquestage opgezet. Luuk is de eerste Nederlander die dit evenement wint. “Ik ben ontzettend verheugd dat ik ben gekozen uit 139 internationale kandidaten. Het wordt een levenservaring waar ik erg naar uitkijk.”

Voorheen was Basque Stage alleen bestemd voor studenten uit de VS. Tegenwoordig is deze compositie ook toegankelijk voor talenten uit andere landen. Luuk is de eerste winnaar uit Europa.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen