Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

Het gemeentelijke aanvalsplan om drugs- en alcoholgebruik onder jongeren in Rotterdam terug te dringen lijkt te werken. In vier jaar tijd is het gebruik van verdovende middelen en alcohol onder Rotterdams jeugd met de helft afgenomen. Alleen onder leerlingen van ROC's is het drank- en drugsgebruik licht toegenomen. Dat meldt Trouw.

Jongeren die op een ROC studeren worden gezien als risicogroep. Vooral op scholen die niet meededen aan het gemeentelijke project om gebruik van alcohol en drugs tegen te gaan, was de toename te zien. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in opdracht van Rotterdam. Met name het aantal zware drinkers is gestegen binnen deze groep. Het gebruik van softdrugs nam toe van 21,5 naar 23,1 procent. Voor harddrugs is een stijging te zien van 4,9 naar zes procent onder jongeren op scholen die niet meededen aan het aanvalsplan.

Het aanvalsplan heeft wel tot gevolg gehad dat jongeren over het algemeen later beginnen met drinken. Het aantal jongeren dat op hun veertiende of vijftiende al eens alcohol heeft genuttigd daalde van 45 procent naar zeventien procent. Ook het zogeheten binge drinken halveerde naar negen procent van de jongeren in de afgelopen vier jaar. Jongeren beginnen ook later met roken en softdrugs. Wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam is blij met de resultaten: “De halvering is meer dan de tien procent die we voor ogen hadden.” De wethouder wil “stevig blijven inzetten”  op preventie: “We kunnen het ons niet veroorloven dat Rotterdamse jongeren hun toekomst verdrinken en verblowen.

© Nationale Onderwijsgids