
Rijscholen vinden het toenemend drugsgebruik in het verkeer maar lastig, zegt Marc Leeuw, eigenaar van rijschool Leeuw Opleidingen uit Eindhoven. Zes toekomstige automobilisten werden maandag 7 april in Den Bosch betrapt op rijden onder invloed. Jongeren willen steeds vaker, volgens Leeuw, met verdovende middelen op achter het stuur van een lesauto gaan zitten. “Dat er leerlingen zijn betrapt, daar ben ik niet verbaasd over. Ik schrok wel van de hoeveelheid leerlingen.” Dat meldt Omroep Brabant.
De leerlingen werden ontdekt tijdens een politiecontrole bij het CBR Examencentrum in Den Bosch. Van de veertig aanwezige leerlingen en instructeurs, hadden zes leerlingen waarschijnlijk THC gebruikt. Een rijinstructeur testte positief op cocaïne. De leerlingen en instructeur mogen 24 uur niet rijden en ontvingen ook een boete.
Drugsgebruik in het verkeer
Rijschoolhouder Leeuw ziet dat drugsgebruik in het verkeer een steeds groter probleem is geworden. Rijinstructeurs roken vroeger nog heel simpel of iemand alcohol had gedronken, maar drugs kan je niet ruiken. “Als een leerling iets heeft gebruikt, dan gaat de rijles niet door. Maar bij drugs is dat moeilijker te ontdekken dan bij alcohol”, zo stelt Leeuw.
Rijinstructeurs kijken wel of leerlingen rode ogen, grote pupillen of strakgespannen spieren hebben. Instructeurs vragen zich ook vaak af hoe ze het beste om kunnen gaan met drugsgebruik, want volgens de rijschooleigenaar uit Eindhoven is het best spannend. Rijschool Leeuw Opleidingen heeft kenniscentrum Novadic-Kentron om tips gevraag zodat ze het sneller herkennen als leerlingen drugs gebruikt hebben.
Verklaring ondertekenen
Rijschool Wildenberg uit Eindhoven herkent het drugsprobleem. Deze rijschool vraag leerlingen aan het begin van hun rijlessen om een verklaring te ondertekenen. Daarin staat dat er in de les en ervoor geen alcohol of drugs gebruikt mag worden. De rijschool wil leerlingen bewust maken van de gevaren van rijden onder invloed.
Rijinstructeurs worden dankzij deze verklaring ook beschermd, omdat zij verantwoordelijk zijn als een leerling onder invloed achter het stuur zit. Als een leerling onder invloed blijkt te zijn, tijdens een politiecontrole, dan kan de rijsinstructeur zijn bevoegdheid verliezen.
Rijschool Wildenberg gebruikt al anderhalf jaar deze verklaring. In het verleden hadden zij namelijk leerlingen die onder invloed achter het stuur zaten. Deze lessen werden meteen geannuleerd. Instructeurs zagen meteen dat een cursist grote pupillen had of men rook alcohol.
Geen rijles inplannen rond carnaval
Er is wel een leerling geweest die drie keer een rijles heeft afgezegd vanwege de verklaring, zo zegt de rijschooleigenaar. Leerlingen worden rond carnaval er ook altijd op gewezen om geen rijles in te plannen als ze tot laat in de nacht gaan feesten.
Drugs- en alcoholgebruik in het verkeer
Rijschoolhouder Leeuw denkt dat leerlingen heus wel weten dat ze niet met drugs of alcohol achter het stuur mogen zitten. “In het theorie-examen leer je alles over drugs- en alcoholgebruik in het verkeer. Als je je examen nog niet gemaakt hebt, gaan we er wel vanuit dat de jongeren begrijpen dat onder invloed meedoen aan het verkeer niet bijdraagt aan de veiligheid.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk