Minister Bussemaker heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de bestrijding van misbruik van studiefinanciering op wordt geschroefd. De inzet zal zich met name richten op het actiever invorderen van studiefinanciering van studenten die zonder te betalen naar het buitenland vertrekken. Dit meldt de Rijksoverheid.
NOG
Controles misbruik studiefinanciering strenger
-In de brief geeft Bussemaker aan dat ze de winst die de strengere maatregelen op moeten gaan leveren inschat op circa 8,6 miljoen euro per jaar vanaf 2019. De nieuwe aanpak richt zich echter niet alleen op het terugvinden van oud-studenten die zonder te betalen en zonder een nieuw adres achter te laten naar het buitenland vertrekken. Ook wordt er ingezet op betere voorlichting en betere opsporing.
In 2013 is er al een pilot gestart waarbij het nieuwe adres van de buitenlandgangers achterhaald wordt. De eerste resultaten zijn goed. Afgelopen jaar is alleen al 3,2 miljoen euro terug ontvangen.
Een andere grote groep die vaak regels overtreedt zijn de studenten die gebruik maken van de eenoudertoeslag. Vaak geven deze mensen, al dan niet bewust, niet door wanneer ze samen gaan wonen. Betere voorlichting over wat geldt als samenwonen gaat hierbij samen met strengere controles. In een aantal gevallen wordt een inwonend familielid namelijk beschouwd als partner.
Daarnaast is er nog een groep studenten uit de Europese Unie die recht heeft op studiefinanciering. Dit recht verkrijgen ze wanneer ze 56 uur of meer per maand in Nederland werken. De bewijsstukken die zij leveren zullen strenger gecontroleerd gaan worden. Daarnaast zullen meer gegevens met andere instanties, zoals werkgevers, UWV en belastingdienst, uitgewisseld gaan worden.
© Nationale Onderwijsgids