(Novum) - Scholen moeten een 'sober schoolkostenbeleid' voeren en mogen leerlingen en hun ouders niet confronteren met onverwachte uitgaven. Dat antwoordt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag op Kamervragen van SP en D66.
De bewinsdvrouw betreurt de berichten dat scholen extra geld vragen bovenop de verplichte uitgaven. Misstanden worden aangepakt door de Onderwijsinspectie, schrijft Bussemaker. Sinds september 2012 controleert de inspectie ook op ongeoorloofde kosten. "Bij 26 van de 95 onderzochte opleidingen zijn tekorten geconstateerd", aldus de minister. "Er wordt een heronderzoek uitgevoerd om vast te stellen of de tekorten zijn opgeheven. Zo niet, dan kunnen sancties volgen."
Sinds januari kreeg de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) meer dan zeventig klachten. Zo moest een MBO'er 600 euro betalen voor een reisje naar de Ardennen. Maar ook elders worden forse bedragen gevraagd voor verplichte activiteiten waarvan tevoren niets over is gezegd. Mensen die niet betalen kunnen zelfs een incassobureau of deurwaarder op hun dak krijgen.
Bussemaker schrijft dat bovenop het verplichte les- en cursusgeld alleen voor extra faciliteiten een vrijwillige bijdrage kan worden gevraagd. "Studenten en hun ouders hebben de vrijheid deze extra faciliteiten wel of niet af te nemen." Scholen moeten op 'heldere wijze' en voor de inschrijving informatie geven over de vrijwillige bijdrage, aldus de minister.