De Lelystadse aanpak bij spijbelen werkt: in de lijstjes van langdurig schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten scoort Lelystad goed ten opzichte van andere gemeenten. In een brief die staatssecretaris Dekker van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is een vertekend beeld ontstaan over het spijbelgedrag van Lelystadse leerplichtige scholieren. Volgens die brief zou Lelystad de stad zijn met de meeste spijbelaars van de 36 grootste gemeenten. De cijfers die Lelystad heeft aangeleverd aan het ministerie geven echter, in vergelijking tot de andere gemeenten, een vertekend beeld omdat Lelystad ook het aantal spijbelende niet-leerplichtige leerlingen van 18 jaar en ouder heeft aangeleverd. Lelystad hanteert voor deze leerlingen dezelfde strenge aanpak bij schoolverzuim als voor leerplichtige leerlingen onder de 18 jaar. Dit meldt Gemeente Lelystad.
Lelystad zet fors in op de aanpak van schoolverzuim met het ‘lik-op-stukbeleid’. Dat houdt in dat leerlingen die meer dan 10 uur spijbelen in vier weken op school op gesprek moeten bij de leerplichtambtenaar. Leerlingen die meer dan 16 uur per vier weken spijbelen worden door de school gemeld bij het registratiesysteem van DUO. Zij moeten zich vervolgens melden bij de leerplichtambtenaar op het stadhuis en bij terugkerend spijbelgedrag wordt Bureau Halt ingeschakeld of wordt er een proces verbaal opgemaakt.
De methode heeft effect. In Lelystad is het percentage leerlingen dat langdurig (meer dan drie maanden) verzuimt met 0,05 procent in schooljaar 2014-2015 zeer laag. Bovendien is het aantal voortijdig schoolverlaters gedaald. In het schooljaar 2013-2014 waren er 221 voortijdig schoolverlaters in Lelystad en in het schooljaar 2014-2015 waren dat 167.
De gemeente Lelystad vindt het belangrijk dat jongeren voldoende bagage meekrijgen om een baan te veroveren. De gemeente zet niet alleen in op het weer naar school terugleiden van jongeren die al zijn uitgevallen, maar zet juist ook in op de jongeren die nog op school zitten, maar daar verzuimen. In het schooljaar 2014-2015 kende Lelystad meer verzuimmeldingen dan het schooljaar daarvoor. Deze groei wordt voor een deel verklaard door een betere registratie door de scholen. De meeste verzuimmeldingen worden afgedaan met een waarschuwing of een gesprek, bij een aantal van deze verzuimmeldingen is er proces verbaal opgemaakt.
© Nationale Onderwijsgids