Tijdens het symposium voor afzwaaiend voorzitter Jan van Zijl in Den Haag presenteerde de MBO Raad vijf punten voor de agenda van de Kamerverkiezingen in 2017. De scholen roepen de politieke partijen op deze voor de toekomst van het mbo belangrijke punten op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Dit meldt de MBO Raad.
NOG
MBO Raad presenteert de politiek 5 toekomstbestendige punten voor mbo
-De mbo-scholen pleiten allereerst voor het tegengaan van vroegselectie. Zij zijn van mening dat te vroege selectie in het middelbaar onderwijs het ontwikkelen van talent tegengaat. Dit kan onder andere door een aanzienlijk langere brugperiode te hanteren, en vmbo en havo te integreren in een voorbereidend beroepsonderwijs.
Daarnaast moeten laag opgeleiden meer kansen krijgen door hen via een combinatie van leren en werken naar een hoger diploma te brengen. Hierin is een goede samenwerking tussen politiek, werkgevers, UWV, en gemeenten nodig voor opleidingen op maat.
Hetzelfde geldt voor vluchtelingen. Ook zij hebben maatwerk nodig in een geïntegreerde aanpak. Roc's zijn bereid programma's aan te bieden via onder meer inburgering, educatie en duale onderwijstrajecten.
Minderjarige mbo-studenten moeten gratis onderwijsbenodigdheden kunnen krijgen. Nu betalen minderjarige mbo-studenten wel voor hun schoolboeken en directe onderwijsbenodigdheden, terwijl hun leeftijdsgenoten in het voortgezet onderwijs dit niet zelf hoeven te bekostigen.
Tenslotte pleit de MBO Raad voor rust en continuïteit in de regelgeving. De mbo-scholen hebben tijd nodig om de vernieuwingen in het onderwijs van de laatste jaren in te kunnen voeren.
© Nationale Onderwijsgids