Het gevoel van veiligheid onder mbo-studenten is de afgelopen jaren verder afgenomen. Uit de Monitor Integrale Veiligheid, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecbo in samenwerking met de MBO Raad, blijkt dat in 2023 slechts 81 procent van de studenten zich veilig voelt op school. Dit is een daling ten opzichte van 2018, toen dit percentage nog 83 procent was, en een aanzienlijke afname ten opzichte van 2014, toen het cijfer op 96 procent stond. Dit meldt MBO-Today.
De monitor toont aan dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen mbo-instellingen. Vooral op grotere scholen in de Randstad voelen studenten zich minder veilig, met percentages die soms onder de 75 procent liggen. Kleinere scholen in de regio scoren daarentegen beter, met percentages boven de 90 procent.
Kwetsbare groepen
Bepaalde groepen studenten ervaren vaker een onveilig gevoel. Studenten met een beperking, vrouwelijke studenten en niet-heteroseksuele studenten scoren consistent lager in de monitor. Zo voelt 78 procent van de vrouwelijke studenten zich veilig, tegenover 83 procent van de mannelijke studenten. Daarnaast blijkt dat studenten die de BBL-route volgen zich veiliger voelen dan voltijds BOL-studenten. Het minst veilig voelen zich BOL-studenten die een niveau 2-opleiding volgen, met een percentage van 78 procent.
Aanpak en toekomstige maatregelen
Om scholen te stimuleren het gevoel van veiligheid te verbeteren, werkt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan een wetsvoorstel voor een zorgplicht sociale veiligheid. Dit voorstel verplicht scholen om te zorgen voor een veilig schoolklimaat en om de veiligheid op school structureel te monitoren.
De Monitor Integrale Veiligheid, die sinds 2018 als opvolger van de sociale veiligheid-monitor fungeert, wordt in deze nieuwe wet mogelijk verder uitgebreid en geoptimaliseerd. Het ministerie streeft naar periodieke herhaling van het onderzoek, zodat scholen beter kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen rondom veiligheid.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer