Normal_pexels-photo-1109541

Ontwerp en bouw een Tiny House voor bewoners Edwin en Iris. Dat is de uitdaging die tweedejaarsstudenten Constructieve en Commerciële Bouwkunde van het Koning Willem I College kregen. In samenwerking met gemeente ’s-Hertogenbosch en Stichting Minitopia gingen negen studententeams de afgelopen weken aan de slag met het ontwerpen van dit ‘minihuis’ voor de landelijke wedstrijd SLIMCirculair. Donderdag 24 januari 2019 maken de bewoners, gemeente ’s-Hertogenbosch en Stichting Minitopia het winnende ontwerp bekend. Het gekozen ontwerp wordt niet alleen in detail uitgewerkt, maar komende maanden ook daadwerkelijk gebouwd door de studenten. Bewoners Edwin en Iris verhuizen dit voorjaar nog naar hun Tiny House. Dit meldt Koning Willem I College.

De gemeente ’s-Hertogenbosch benaderde het Koning Willem I College met de vraag om een Tiny House te ontwerpen en bouwen voor de locatie Minitopia aan de Poeldonkweg in ’s-Hertogenbosch. Met als insteek om het winnende ontwerp in te zenden bij de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair voor meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp.

Duurzaam en energieneutraal

“Een mooie opdracht voor onze studenten”, vertelt Hilde Vorstermans, leraar bij de afdeling Bouw-Infra, Architectuur en Meubeldesign. “Het ontwerp mag niet meer dan 30.000,- euro kosten en moet modulair gebouwd worden. Over vijf jaar moet de woning bovendien op een andere locatie geplaatst kunnen worden. Daarnaast mogen de studenten uitsluitend bouwen met duurzame materialen én is de wens dat het Tiny House helemaal energieneutraal wordt.” De studenten kregen de afgelopen weken onder andere gastlessen om meer te leren over bouwen met biobased en circulaire materialen.


Van alle markten thuis

Voor het lerarenteam is het ook een uitdagende opdracht. “We starten wekelijks gezamenlijk met de negen groepen op en ronden elke week gezamenlijk af, maar we werken niet met een projectplanning, taken of lesbrieven. De groepen beoordelen elkaar op samenwerking, maken zelf een weekplanning, stemmen regelmatig af met de opdrachtgever en hebben binnen de groep ieder hun eigen taakverdeling. Ook leren de studenten promoten en netwerken, bijvoorbeeld via LinkedIn”, vult Hilde aan. Daarnaast hebben de studenten de afgelopen weken locatie Minitopia bouwrijp gemaakt door terpen aan te leggen en leidingen te isoleren.


Ondersteuning

Studenten worden ondersteund door het bedrijfsleven, Stichting Minitopia, de bewoners van Minitopa en de gemeente ’s-Hertogenbosch. De coördinatie is handen van het Koning Willem I College, SLIMCirculair en Minitopia. Meer informatie over de landelijke wedstrijd is te vinden op https://www.slimcirculair.com.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids