TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van acht technische bedrijfstakken, stelt de komende vijf jaar ruim 30 miljoen euro beschikbaar om het tekort aan technici aan te pakken. Binnen nu en 2014 moet vanwege de vergrijzing 17 procent van alle technische werknemers vervangen worden, zo blijkt uit recente cijfers. "Zelfs als alle mensen met een technische opleiding zouden doorstromen naar een baan in de techniek, zitten we in 2014 met een tekort van 63.300 mensen", benadrukt Jos Kleiboer, voorzitter van TechniekTalent.nu. Hij spreekt van een ‘urgent maatschappelijk probleem’ en roept andere partijen, zoals de overheid, op om het initiatief in woord en gebaar te ondersteunen.
TechniekTalent.nu, een landelijk samenwerkingsverband van de sociale partners uit acht technische bedrijfstakken, wil het tekort aan technici in de komende jaren met 20% verminderen. Dat staat in het nieuwe vijfjarenplan 'Samen Naar Aantoonbaar Resultaat' dat TechniekTalent.nu heeft opgesteld. Daartoe wordt een projectorganisatie en worden verschillende landelijke en regionale projecten opgezet om meer mensen te interesseren en te behouden voor de technische sector. TechniekTalent.nu representeert tienduizenden ondernemingen uit de installatie- en elektrotechniek, procesindustrie, metalektro, metaalbewerking, carrosserie, motorvoertuigen, isolatietechniek en goud & zilver.
"We moeten de instroom in het technisch onderwijs en de technische beroepen de komende jaren flink vergroten. Er zal met name een tekort ontstaan op vmbo- en mbo-niveau, maar ook bij aan hbo’ers zal een tekort ontstaan", constateert voorzitter van TechniekTalent.nu Jos Kleiboer. "In onze moderne maatschappij zit overal techniek in en achter; we kunnen niet zonder techniek. Zeker gezien de voortschrijdende technologische ontwikkelingen en het feit dat veel technische werknemers binnenkort met pensioen gaan, hebben we zeer veel nieuwe vakkrachten nodig. Dat biedt voor jongeren de komende jaren dus veel kansen op een baan."
Kleiboer wijst erop dat de situatie dreigt dat bedrijven onvoldoende goedgeschoolde werknemers hebben om hun productiviteit in stand te houden. In een aantal sectoren doen die tekorten zich nu al voor. De krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de loonkosten. "Zo'n situatie willen we voorkomen", aldus Kleiboer. "Wij hopen dat andere partijen, zoals de overheid, ons initiatief in woord en gebaar zal ondersteunen. Met maar één doel: voorkomen dat het technisch bedrijfsleven en daarmee de Nederlandse economie onder druk komt te staan door een tekort aan vakkrachten."
Bron: Techniektalent.nu