In mei en juni 2010 onderzocht de Inspectie van het Onderwijs of instellingen die beroepsonderwijs en volwasseneducatie (bve) bieden voldoende onderwijstijd aanboden. Hiervoor zijn vooral opleidingen onderzocht die in eerdere onderzoeken niet bleken te voldoen aan de norm van 850 klokuren begeleide lestijd per jaar; het huidige onderzoek geeft dus geen representatief beeld.
23 procent van de onderzochte opleidingen had onvoldoende onderwijstijd geprogrammeerd en 25 procent zou onvoldoende gaan realiseren. In de periode tussen het onderzoek en het einde van het schooljaar hebben verschillende opleidingen herstelmaatregelen uitgevoerd. Daardoor was het uiteindelijk resultaat dat 11 procent onvoldoende geprogrammeerd en 13 procent onvoldoende gerealiseerd had. Dit zou zonder het onderzoek echter niet gebeurd zijn.
Op verzoek van de minister heeft de Inspectie ook onderzocht of de roosters goed opgebouwd en gevuld waren. Als de uren niet goed verdeeld zijn over het schooljaar en over de gehele studie kan dat negatieve gevolgen hebben op het studieresultaat en schooluitval doen toenemen.
Bij zo'n 20 procent van de onderzochte opleidingen was het onderwijsprogramma onevenwichtig van opbouw en liet het lesrooster teveel gaten zien. Bij 40% van de onderzochte opleidingen was sprake van een te lage belasting.
In 2011 zal de inspectie weer een representatief onderzoek uitvoeren.