UTRECHT (ANP) - Een op de zes mbo-studenten leent geld. Meer dan 65.000 mbo'ers hebben een gemiddelde schuld van 1265 euro. De schulden van 16- en 17-jarigen zijn nog niet zo hoog, maar wanneer mbo'ers ouder worden en uit huis gaan, loopt het bedrag op. Tegelijkertijd laten veel mbo-studenten geld liggen, omdat zij geen zorgtoeslag aanvragen en geen gebruik maken van de mogelijkheid belasting terug te vragen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut maakt zich zorgen over deze groep jongeren. Van de zelfstandig wonende mbo-studenten heeft een kwart een lening uitstaan van gemiddeld 2450 euro. Die moet met rente worden terugbetaald en de lonen van een werknemer met een mbo-opleiding zijn meestal niet zo hoog. Terugbetalen kan lastig worden, aldus het Nibud.

Het Nibud wijst erop dat slechts 40 procent van de mbo-studenten die recht hebben op zorgtoeslag, die toeslag ook ontvangt. Dat betekent dat 145.000 18-plussers per jaar maximaal 800 euro laten liggen. Bovendien weet ruim een kwart van de mbo'ers niet dat zij vaak belasting kunnen terugvragen wanneer zij een klein bijbaantje hebben.

De mbo-student heeft gemiddeld 550 euro per maand te besteden. Dat gaat voor een groot deel op aan vrijetijdsbesteding als uitgaan, vakantie, en aan bellen en kleding. Twee derde geeft aan geld tekort te hebben. Van de uitwonenden is dat driekwart.