Agrarisch onderwijs sluit lang niet altijd goed aan op het werk in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van kennisplatform De Groene Kennis Coöperatie, zo meldt RTV Drenthe.
Volgens het kennisplatform zijn de verschillen tussen de opleidingen en het werk op bijvoorbeeld een boerderij, te groot.
En daardoor blijven vacatures onnodig openstaan. Volgens Arend Steenbergen van LTO-Noord, valt er veel te verbeteren. "Het niveau is goed, maar het kan anders er kan meer binding gezocht worden met de sectoren. De vraag in de sector is hoger dan het onderwijs."
In Drenthe zijn meerdere 'Groene opleidingen,' Volgens Meindert-Jan Oostland van het AOC Terra College ziet het probleem ook in de praktijk. "Het probleem zit bijvoorbeeld in de melkveesector. Daar heeft de afgelopen jaren veel schaalvergroting plaatsgevonden. De sector vraagt alleen MBO'ers met veel ervaring en die veel verstand van automatisering hebben. Ze moeten op zo'n groot bedrijf alles kunnen.
Hij ontkent dat er veel studenten zijn die na het studeren geen werk kunnen vinden. "Dat is niet het geval. We hebben juist te maken met meer vraag dan aanbod van leerlingen. 90 procent van de afgestudeerden is binnen drie maanden aan het werk dus dat is zeker niet slecht."
Beluister hier het interview met Arend Steenbergen.