Normal_5182

De Arnhemse klokkenluider Radboud Verberne, die een miljoenenfraude bij ROC Rijn IJssel aan het licht bracht, dreigt zijn ww-uitkering kwijt te raken door een rechtszaak die het ROC tegen hem heeft aangespannen, zo meldt Omroep Gelderland.

Verberne vertrok met een kantonrechtersregeling en kon aanspraak maken op een ww-uitkering omdat de rechter en uitkeringsinstantie UWV vonden dat zijn werkgever schuld had aan de verziekte verhoudingen.

Rijn IJssel moet zelf voor de kosten van de uitkering opdraaien. De school probeert nu al jaren om de oud-docent de ww-uitkering te ontnemen, eerst door een bezwarenprocedure en daarna, toen de bezwaren ongegrond werden verklaard, via een beroep en een hoger beroep. Dat loopt nog steeds, zo meldt dagblad de Gelderlander.

Volgens de Arnhemmer was hij ook al slachtoffer van pesterijen, verdachtmakingen en juridische procedures. De school beschuldigde hem onder meer van het verzwijgen van neveninkomsten en het onder valse voorwendselen opnemen van verlof.

Verberne meldde de miljoenenfraude in 2007. Hij weigerde destijds mee te werken aan het vervalsen van lesbriefjes voor subsidiedoeleinden. De school wilde extra geld ophalen door reguliere lessen als speciale projecten te declareren bij het Europees Sociaal Fonds.

Verberne stapte naar het ministerie en het OM. Rijn IJssel moest twee miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De zaak is nog steeds in onderzoek bij een fraudeafdeling van het Openbaar Ministerie. ROC Rijn IJssel wil niet op de zaak reageren.

Bekijk hier de reportage van Omroep Gelderland.