Met de lancering van de digitale MBO-lesmodule Xtralife over orgaan- en weefseldonatie en de ‘première' van de speciale Donorrap door Lange Frans is de landelijke actie-estafette JaofNee@school swingend van start gegaan.
De leerlingen en docenten van het ROC ID College in Zoetermeer hebben hiermee op maandag 11 april 2011 de landelijke primeur van JaofNee@school. De lesmodule en de actie-estafette zijn ontwikkeld door NTS-Donorvoorlichting van de Nederlandse Transplantatie Stichting.
De komende maanden organiseren docenten en leerlingen overal in het land acties over orgaandonatie op hun middelbare scholen of MBO-opleidingen. Doel van de acties is jongeren voor te bereiden op de vraag die hen op hun 18e wordt gesteld ‘Donor worden, Ja of nee?'.
Deze week krijgen 200.000 18-jarigen een brief van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de vraag of zij hun keuze om wel of geen donor te worden, willen vastleggen in het Donorregister.
Onder grote belangstelling gingen leerlingen van het ROC ID College met elkaar in debat over orgaandonatie. Stellingen als ‘Mensen die zelf geen donor zijn, moeten onderaan de wachtlijst komen als ze zelf een orgaan nodig hebben?' of ‘Denk je dat je nog donor kunt zijn als je een piercing of tatoeage hebt?' werden besproken. Door zich letterlijk te verplaatsen van een ‘ja'-vak naar een ‘nee'-vak of andersom maakten de leerlingen hun standpunt duidelijk. De stellingen en de debatvorm maken onderdeel uit van de nieuwe lesmodule Xtralife.
Lange Frans
Rapper Lange Frans riep de jongeren met een Donorrap op na te denken of ze donor willen worden ‘Ja of Nee'. In dit nummer, dat Lange Frans speciaal voor de campagne JaofNee@school heeft gemaakt, neemt hij de jongeren mee langs een aantal veel gestelde vragen en twijfels en geeft hij argumenten die kunnen helpen om een weloverwogen keuze te maken.
Xtralife, de digitale lesmodule voor het MBO bestaat uit werkvormen waarmee de studenten hun kennis kunnen uitbreiden en zich een mening vormen over de biologische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten van orgaan- en weefseldonatie. De module sluit aan op het vak Leren, Loopbaan en Burgerschap dat alle MBO-studenten volgen en is geschikt voor alle MBO-opleidingsniveaus.
Op de bijbehorende website staan ondermeer filmpjes, een meningentest, kennisquiz en prikkelende stellingen, een handleiding voor het maken van filmpjes en een interviewtraining.
Xtralife is geïnitieerd door de afdeling Donorvoorlichting van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Donorvoorlichting is verantwoordelijk voor de voorlichting over orgaan- en weefseldonatie aan het Nederlandse publiek. Donorvoorlichting doet dit in opdracht van het ministerie van VWS. De lesmodule Xtralife is beschikbaar op de www.xtralife.nl.